Za napad na Baliju 20 godina zatvora

Spomenik žrtvama napada na noćni klub u Baliju 2002. godine (EPA)

Sud u Jakarti osudio je u četvrtak Umara Pateka na 20 godina zatvora zbog učešća u bombaškom napadu na Baliju 2002. godine, u kojem su poginule 202 osobe.

Patek (45) je proglašen krivim po svih šest tačaka optužnice, a oko suda su bili raspoređeni snajperisti i eksperti za otkrivanje bombi, prenose agencije.

“Dokazano je da je Patek počinio zlu zavjeru unoseći vatreno oružje i municiju za izvođenje terorističkih djela”, rekao je sudija Encep Yuliardi nakon 11-satnog saslušanja.

Osim učešća u ovom najsmrtonosnijem napadu u Indoneziji, Patek se tereti da je radio na hemijskoj izradi 13 bombi koje su eksplodirale u pet crkava u prijestonici na Božić 2000. godine i ubile 15 ljudi.

Bombaški napad na Baliju predstavlja prekretnicu u sigurnosnoj politici Indonezije, koja ima najveću muslimansku populaciju na svijetu i koja se od tada uspješno bori protiv prisustva oružanih grupacija na svom tlu.

Patek je u januaru 2011. godine uhapšen u Abotabadu, pakistanskom gradu gdje su američke snage ubile Osamu Bin Ladena.

On je bio član grupe Jemaah Islamiyah, povezane s Al-Kaidom, koju vlasti smatraju odgovornom za seriju napada u kojima su mete bili kršćani i zapadni državljani u Indoneziji od 1999. godine.

Izvor: Agencije