Za nesreću u Fukushimi kriv i ljudski faktor

Nuklearnu nesreću u atomskoj centrali Fukushima u Japanu prošle godine izazvao je „i ljudski faktor“, a ne samo cunami, navodi se u izvještaju koji je predat japanskom Parlamentu.

“U skladu sa studijom Komisije, vjeruje se da je postrojenje Fukushima Daichi bilo u osjetljivom stanju, bez garancije da može izdržati zemljotres i cunami”, konstatirala je Nezavisna istražna komisija o nuklearnoj nesreći u Fukushimi koja se desila 11. marta prošle godine.  

Komisija je istakla kako je jasno da je ovu nesreću izazvao ljudski faktor.

“Vlada, regulatorna tijela i kompanija TEPCO nisu imale osjećaj odgovornosti za zaštitu ljudskih života i društva”, zaključak je izvještaja.

I pored brojnih prilika da preduzmu mjere, regulatorne agencije i menadžment TEPCO-a odlagali su odluke, nisu preduzeli mjere ili su donosili odluke koje su njima odgovarale, rečeno je iz Komisije, a prenosi AFP.

Uloga naučnika

Komisija je ranije govorila da je prva reakcija japanske Vlade bila spora i neadekvatna, zbog toga što je bila nepripremljena za katastrofu.

Nuklearni naučnik Imad Khadduri rekao je za Al Jazeeru da su „to zvaničnici, a ne naučnici“.

„Oni su trebali okupiti grupu naučnika i osloniti se na njih, ali nisu. Držali su se politike, tako da u tome ima propusta“, kazao je Khadduri.

„Ali u cjelini, da se ovakva vrsta nesreće desila u bilo kojem dijelu svijeta, zaista sumnjam da bi vlade i naučnici u tim dijelovima svijeta uspjeli da se nose stim kao Japan“, dodao je on.

Kiyoshi Kurokawa, predsjednik Komisije, rekao je kako je uvjeren da je Komisija uradila „temeljitu istragu i provjeru“.

Naveo je i to da izvještaj uključuje nove prijedloge politike koju treba „postepeno provoditi, korak po korak, sa konstantnim naporima za promjene“.

Rad postrojenja

Inače, prvi put od nuklearne katastrofe u Fukushimi Japan od četvrtka ujutro ponovo proizvodi nuklearnu energiju.

Rad posljednjeg aktivnog reaktora bio je obustavljen početkom maja, te je Japan bio bez nuklearne energije prvi put od 1970. godine.

Ostalih 50 reaktora već je bilo isključeno zbog održavanja i sigurnosnih provjera kako bi se utvrdilo mogu li izdržati potres i cunami.

Japanska Vlada je odobrila ponovno pokretanje reaktora 3 i 4 u elektrani Ohi na zapadu Japana, kako bi se izbjegla moguća ljetna kriza u opskrbi strujom.

Zabrinutost javnosti zbog nuklearne energije je, međutim, i dalje velika, a ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da skoro 70 posto glasača želi da Japan u budućnosti odustane od nuklearne energije.

Kritičari upozoravaju na opasnosti u slučaju novog zemljotresa, te ističu da razoreni reaktori u Fukushimi i dalje nisu pod kontrolom.

Izvor: Al Jazeera i agencije