Za Nobelovu nagradu za mir 259 kandidata

Ove godine je među kandidatima za nagradu 50 organizacija i 209 pojedinaca, među kojima je i bivši američki predsjednik Bill Clinton (AP)

Institut za Nobelovu nagradu objavio je u ponedjeljak da se za ovogodišnju nagradu za mir, koja će biti dodijeljena u oktobar u Oslu, natječe rekordnih 259 kandidata, prenosi AFP.

“Gotovo svake godine stiže sve više kandidatura iz cijelog svijeta, što ocrtava sve veće zanimanje za tu nagradu”, rekao je direktor Instituta za Nobelovu nagradu Geir Lundestad.

Raniji rekord je zabilježen 2011. godine, kada je stigla 241 kandidatura.

Odbor za Nobelovu nagradu već 50 godina krije svoj popis kandidata, ali predlagatelji mogu javno objaviti ime svog kandidata.

Predlaganje kandidature

Kandidature mogu predložiti zastupnici i ministri iz svih zemalja, univerzitetski profesori, bivši dobitnici nagrade, članovi nekih međunarodnih organizacija i Nobelovog odbora.

Ove je godine među kandidatima za nagradu 50 organizacija i 209 pojedinaca, među kojima su bivši američki predsjednik Bill Clinton i mijanmarski predsjednik Thein Sein.

Rok za predaju kandidatura je bio 1. februar.

Odbor Nobelovu nagradu za mir dodjeljuje početkom oktobra, a nagrada se svečano uručuje 10. decembra na godišnjicu smrti utemeljitelja nagrade, švedskog poslovnog čovjeka i filantropa Alfreda Nobela (1833-96).

Godine 2012. Nobelova nagrada za mir je dodijeljena Evropskoj uniji (EU), što su mnogi osporavali.

I 2009. godine je izbor Baracka Obame podigao puno prašine, jer je američki predsjednik tek nekoliko mjeseci ranije preuzeo funkciju, dok je njegova zemlja vodila dva rata, u Iraku i u Afganistanu.

Izvor: Agencije