Za obrazovanje nisu potrebne samo milijarde

Šest milijardi dolara – toliko je potrebno za razvoj obrazovanja u zemljama u razvoju. Bar se tako tvrdi u izvještaju Ujedinjenih naroda, koji je na sastanku finansijskih lidera u Washingtonu predstavio specijalni izaslanik UN-a za globalnu edukaciju Gordon Brown.

Kaže se da ne postoji cijena obrazovanja ali ona, prema izvještajima Svjetske banke, iznosi šest milijardi dolara za zemlje u razvoju. Međutim, iako postoji globalna posvećenost obrazovanju za sve, ne postoji globalna posvećenost finansiranju tog obrazovanja, tvrdi Brown i dodaje da vlade i narodi trebaju otvoriti svoje novčanike.

“Veoma malo novca, čak i stotinu dolara godišnje, može pomoći obrazovanje djeteta”, rekao je.

Edukacija za sve

Edukacija za sve je ovdašnja tema, ali jesu li SB i organizacije poput Međunarodnog monetarnog fonda te koje stoje na putu istinskog ostvarivanja tog cilja?”, izvještava iz Washingtona reporter Al Jazeere Shihab Rattansi.

Neki tvrde da se Svjetska banka fokusira na broj djece koja pohađaju školu te da je njen cilj upravljanje zemljama u razvoju, umjesto njihovog osposobljavanja. I djelomično zbog toga, mnogo djece ne zna čitati, čak ni nakon završetka osnovne škole.

“Ako biste tražili dva glavna prioriteta u obrazovanju, jedan bi bio poboljšanje pripreme nastavnika, a drugi da im se dozvoli rad s učenicima. Praksa SB-a bila je suprotna –  zapošljavanje nastavnika s malo ili nimalo pripreme i obeshrabrivanje napora da se smanje razredi i nastavnicima da više vremena koje bi provodili s učenicima”, smatra Joel Samoff, profesor Univerziteta Stanford.

Čak i Brown prihvata da je fokus MMF-a na rezanju potrošnje vlade, problematičan i ne poriče, kao što to radi SB u svojoj Edukacijskoj strategiji 2020, da ono što nazivaju “inputima”, investiranje u plate nastavnika i obrazovnu infrastrukturu, nije esencijalno za održanje obrazovnih standarda.

Ništa bez nastavnika

“Trebamo uložiti u nastavnike, gradnju škola, i školsku opremu”, poručio je Brown.

Ali iz SB-a kažu da ti inputi nisu bitni…

“Ne, oni jesu bitni”, tvrdi Brown.

Iz Svjetske banke smatraju da se samo prilagođavaju stvarnosti.

“Naši programi odgovaraju na činjenicu da u mnogim zemljama nema nastavnika. Jedini način da ih bude jeste da brzo nađemo nastavni kadar”, kaže Elizabeth King, direktorica za edukaciju u SB-u.

Dok UN i partneri pokušavaju ostvariti univerzalno osnovno obrazovanje, neki tvrde da njihov pristup neće unaprijediti živote i egzistenciju.

Izvor: Al Jazeera