Za piratstvo optuženo 18 članova Greenpeacea

Prošle sedmice je Lenjinski sud u Murmansku, na zahtjev tužilaca, donio odluku o dvomjesečnom pritvoru svih aktivista sa broda Arktička zora (Reuters)

Ruski istražitelji su podnijeli optužbe za piratstvo protiv 18 od 30 uhapšenih aktivista sa broda Greenpeacea zbog pokušaja da održe protest na naftnoj platformi Gazproma “Prirazlomnaja” u sjevernom dijelu Barencovog mora.

U srijedu su podnijete optužbe protiv 14 aktivista, a u četvrtak protiv još četvero, dok su ostalih 12 prebačeni iz pritvora u istražni centar u Murmansku, na sjeveru Rusije, prenosi Tanjug.

Svim uhapšenima su dodijeljeni advokati i prevodioci, prenijela je agencija Itar-Tass.

Greenpeace je u međuvremenu saopćio da će advokati podnijeti žalbu na sudsku presudu protiv aktivista.

Dvomjesečni pritvor

Prošle sedmice je Lenjinski sud u Murmansku, na zahtjev tužilaca, donio odluku o dvomjesečnom pritvoru svih aktivista sa broda “Arktička zora”.

Među uhapšenima su državljani Brazila, Velike Britanije, Finske, Ukrajine, Holandije, Rusije, saopćio je pravnik ruskog odjeljenja Greenpeacea Mihail Krejndlin.

Greenpeace tvrdi da su aktivisti te organizacije provodili mirnu akciju protesta protiv eksploatacije nafte na Arktiku, rekao je Krejndlin.

“Naši aktivisti nisu imali motiv da preuzmu ničije vlasništvo te stoga nema ni krivičnog djela”, izjavio je Krejndlin.

S druge strane, ruski ministar prirodnih resursa Sergej Donskoj smatra da je reakcija ruske policije i istražnih organa bila adekvatna, “jer akcije takve vrste mogu imati ozbiljne tehnološke i ekološke posljedice”, prenose ruski mediji.

Greenpeace ne isključuje mogućnost žalbe Evropskom sudu za ljudska prava, navodi agencija RIA Novosti reakciju programskog direktora Greenpeacea u Rusiji Ivana Blokova.

‘Čekanje rješenja’

“Sačekat ćemo rješenja svih instanci u Rusiji, a potom namjeravamo podnijeti tužbu Evropskom sudu za ljudska prava”, rekao je Blokov.

Prema ruskom zakonu, maksimalna zaprijećena kazna za ovo krivično djelo je 15 godina zatvora.

Svih 30 osoba koje su uhapšene kada su ledolomac koji je plovio pod holandskom zastavom zaustavila pogranična policija nalaze se u pritvoru u Murmansku, gradu na sjeveru Rusije.

Svima je određen dvomjesečni pritvor.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je prošle sedmice da aktivisti Greenpeacea koji su uhapšeni pri pokušaju da održe protest nisu pirati, ali da su prekršili zakon.

Međunarodne organizacije za zaštitu životne sredine upozoravaju da ispitivanje nafte na Arktiku ugrožava živi svet Sjevernog ledenog okeana.

Na Arktiku se nalaze najveće do sada neeksploatirane rezerve nafte.

Izvor: Agencije