Za plutajući terminal na Krku 102 miliona eura

Janaf, Terminal, Nafta, Krk
Ministarstvo: LNG je jedan od najznačajnijih energetskih projekata na regionalnoj i europskoj razini (Pixsell)

Koordinacijski odbor Instrumenta za povezivanje Europe (CEF) odobrio je u petak 102 milijuna eura za izgradnju plutajućeg terminala za ukapljeni plin na otoku Krku, a još 40,5 milijuna eura odobreno je za hrvatsko-slovenski projekt unapređenja sustava prijenosa električne energije Sincro.Grid.

Ta dva projekta dio su paketa od ukupno 18 europskih energetskih projekata, vrijednih 444 milijuna eura, koji su u petak dobili zeleno svjetlo, prenosi Hina. 

Odluka je donesena na prijedlog Europske komisije, a pozdravio ju je hrvatski ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović.

‘Odlične vijesti’

“Danas smo dobili odlične vijesti iz Europske komisije. Za izgradnju LNG terminala na otoku Krku odobreno nam je 102 milijuna eura bespovratnih EU sredstava. To je jedan od najznačajnijih energetskih projekata ne samo na nacionalnoj, nego i regionalnoj i europskoj razini, a to dokazuje i današnja odluka o sufinanciranju. Taj projekt će definitivno podignuti hrvatsko gospodarstvo i hrvatsku industriju, koja će imati priliku razviti nove usluge, nova znanja i nove tehnologije u području LNG-a. Također, sigurnost opskrbe plinom realizacijom tog projekta je neupitno potvrđena, a iskreno vjerujemo da će pojava drugih dobavnih pravaca rezultirati i smanjenjem cijena plina za krajnje korisnike u Hrvatskoj”, navodi se u priopćenju riječi ministra Dobrovića.

Projekt predviđa izgradnju plutajućeg terminala, a trenutno se nalazi u postupku konačnog odabira strateških ulagača te provedbi obvezujuće faze postupka za zakup kapaciteta terminala.

Početak rada LNG terminala očekuje se u 2019. godini. Ukupna vrijednost projekta procjenjuje se na oko 363 milijuna eura. 

Inovativni hrvatsko-slovenski projekt

Za izradu studija odobreno je 747.000 eura, što je predstavlja polovinu ukupne cijene, a za samu izgradnju je odobreno 101,4 milijuna eura, što je 27,94 posto od ukupne cijene radova.

Drugi odobreni projekt odnosi se na unaprjeđenja sustava prijenosa električne energije Sincro.Grid, koji je ocijenjen kao najinovativniji projekt.

Projekt Sincro.Grid se ostvaruje u suradnji hrvatskih i slovenskih operatera transportnog sustava električne energije – HOPS, HEP ODS i ELES.

Odobreno je ukupno 40,5 milijuna eura, odnosno 51% sufinanciranja.

Izvor: Agencije