Za polovinu Evropljana migranti nepoželjni

Velika razlika u stavovima o migrantima postoji između sjevera i juga Evrope (Al Jazeera)

Više od polovine Evropljana želi da se migracije smanje, pri čemu je 84 posto Grka protiv njihovog povećavanja, saopćila je Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

Objavljujući preliminarne nalaze ankete Galupa, koja je provedena u više od 140 zemalja svijeta, IOM napominje kako je trend raspoloženja Evropljana prema imigracijama suprotan onome koji važi za druge dijelove svijeta, prenosi AFP.

Razlika između sjevera i juga

U Evropi, koja se bori sa velikim prilivom imigranata s kopna i mora, 52,1 posto anketiranih je reklo kako njihov broj treba da se smanji, 30,2 posto je za status quo, dok 7,5 posto priželjkuje još imigranata.

Velika razlika u stavovima o tom pitanju postoji između sjevera i juga kontinenta.

Dok većina Skandinavaca želi da priliv imigranata ostane konstantan ili da se poveća, na jugu Evrope, preko kojeg imigranti pretežno stižu iz konfliktima zahvaćene Libije, Sirije, Iraka i drugih zemalja, građani žele da se njihov broj znatno smanji.

To želi 84 posto Grka, 76 posto Maltežana, 67 posto Italijana i 56 posto Španaca.

Antiimigrantska retorika i pozivi da se pojačaju kontrole na granicama je u principu u porastu u EU zbog strahovanja da će priliv imigranata ugroziti privredni rast.

Zemlje Zaljeva za imigrante

S druge strane, u Sjevernoj Americi koja je takođe izložena znatnom prilivu imigranata, većina stanovništva (34,2 posto) želi da nivo pristizanja imigranata ostane na istom nivou, dok bi 22,8 posto čak želilo da se taj priliv poveća.

Preliminarni rezultati ankete, koji će biti zvanično objavljeni kasnije ove godine, ukazuju na veoma pozitivan stav prema imigrantima u zemljama Zaljeva, koje imaju najveći procenat privremenih radnika imigranata na svijetu.

Anketa je obavljena između 2012. i 2014. godine, a njome je obuhvaćeno gotovo 184.000 ljudi.

Izvor: Agencije