Za razvoj BABS-a potrebno 50 milijardi eura

Jedna od tema foruma biće i razvoj energetske infrastrukture (EPA)

Prostor Jadrana, Baltika i Crnog mora “žila je kucavica” Europe i za njegov razvoj potrebno je 50 milijardi eura, rekla je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović otvarajući Dubrovnik forum.

Skup je otvorila zajedno sa poljskim kolegom Andrzejem Dudom, koji je istaknuo važnost energetskih projekata i najavio idući skup 2017. u Wroclavu.

Dvanaest država članica EU-a između triju mora – Austrija, Bugarska, Češka, Estonija, Hrvatska, Latvija, Litva, Mađarska, Poljska, Rumunija, Slovačka i Slovenija imaju goleme mogućnosti za jačanje saradnje na vlastitu i korist cijele Unije, rekla je hrvatska predsjednica.

Regija Baltik-Jadran-Crno more (BABS) čini 28 posto teritorija EU-a i 22 posto njezina stanovništva no čini samo 10 posto BDP-a Europske unije. Nominalni BDP po glavi stanovnika prosječno je oko 14.750 eura, što je tek oko 51 posto nominalnog BDP-a prosjeka po glavi stanovnika EU-a, rekla je predsjednica.

“Za ovu žilu kucavicu Europe u budućnosti je potrebno 50 milijardi eura”, rekla je.

Važnost energetskog povezivanja

To je dostižno zajedničkim konkretnim projektima ekonomske, infrastrukturne i sigurnosne saradnje, smatra Grabar-Kitarović koja je pritom pozvala na zaustavljanje demografskog pada i upozorila na problem iseljavanja mladog i visokoobrazovanog stanovništva iz regije.

Poljski predsjednik inzistirao je na važnosti energetskog povezivanja. “Dominacija jednog dobavljača za regiju štetna je i opasna”, rekao je Duda.

Spomenuo je plinski koridor između sjevera i juga te terminal LNG na Krku.

No, energetska infrastruktura ne rješava sve procese, kazao je Duda i pozvao na jačanje kulturne i naučne saradnje i razmjenu studenata.

Bivši Croatia Summit, a sada Dubrovnik Forum, ove se godine odvija dva dana pod nazivom “Snažnija Europa-spajanje sjevera i juga”.

Izvor: Agencije