Za spas portugalske banke pet milijardi eura

Sve štediše BES-a bit će zaštićene, kao i njegovi prioritetni akcionari (EPA)

Portugal će uložiti 4,9 milijardi eura u spašavanje svoje najveće banke, što je još jedan test otpornosti eurozone na novu bankarsku krizu, nekoliko mjeseci nakon što je Lisabon prestao primati međunarodnu pomoć.

Spašavanje banke Banco Espirito Santo (BES) objavljeno je poslije razgovora između zvaničnika Portugala i Evropske unije tokom vikenda.

Prema planu, BES će biti podijeljen na “dobru banku”, pod imenom Nova banka, i “lošu banku”, koja će zadržati izlaganje problematičnim kompanijama iz poslovnog carstva Espirito Santo, kao i filijali iz Angole.

Gubitke “loše banke” preuzet će vlasnici akcija i dioničari, uključujući porodicu Espirito Santo, koja ima udio od 20 posto, kao i francuska banka Credit Agrikole, koja ima udio od 14,6 posto.

Zaštićene štediše

Nova banka će biti rekapitalizirana sa 4,9 milijardi eura iz specijalnog fonda koji je osnovan 2012. godine.

Portugalska država pozajmit će fondu 4,4 milijarde eura.

Sve štediše BES-a bit će zaštićene, kao i njegovi prioritetni akcionari.

Centralna banka Portugala, koja je prije nekoliko dana saopćila da bi BES mogao biti rekapitaliziran novcem privatnih investitora, saopćila je da neće biti trošenja državnog novca, jer će zajam biti privremen.

Portugal je prije nekoliko mjeseci okončao trogodišnji program primanja pomoći od 78 milijardi eura od EU-a i Međunarodnog monetarnog fonda.

Izvor: Agencije