Za ulazak u EU 81 posto Crnogoraca

Građani Crne Gore podržavaju članstvo u EU zbog stabilnosti, boljeg kvaliteta života i mogućnosti putovanja. (EPA)

Gotovo 81 odsto građana Crne Gore na eventualnom referendumu o pristupanju Europskoj uniji, zaokružilo bi “da”, pokazalo je najnovije istraživanje o percepcijama javnosti i komuniciranju procesa europskih integracija.

Pozitivan stav prema Europskoj uniji iskazalo je 63,7 posto građana, prenosi Radio televizija Crne Gore.

Istraživanje je takođe pokazalo kako u Crnoj Gori postoji stabilan trend podrške članstvu u EU.

Svaki drugi građanin smatra da je EU najveći donator

“Uvijek smo imali stabilan trend oko 75 posto onih koji bi na referendumu glasovali za članstvo u EU. Danas imamo porast, i čak 80,9 posto stanovništva bi na tom referendumu glasovalo za ulazak u EU”, kazao je ministar europskih integracija Crne Gore Aleksandar Andrija Pejović.

Povećao se i broj građana koji veruju da će Crna Gora, nezavisno od njihovog mišljenja, postati deo Evropske unije, pa on sada iznosi 69.4%.

„Ovo je indikator toga u kojoj ste mjeri iskomunicirali šta je strateški cilj Crne Gore. Dakle, strateški cilj Crne Gore je ulazak u Evropsku uniju i kao što vidite da je ljudima to jasno. Bez obzira da li im se to sviđa građani su svjesni da je ulazak u EU budućnost Crne Gore. Ako bih trebala da biram podatak koji je napozitivniji, ja bih odabrala ovaj podatak,“ kazala je autorka istaživanja, Olivera Komar.

Gotovo svaki drugi građanin (46,7%) smatra da je Evropska unija najveći donator Crnoj Gori.

Kao glavne razloge za podršku ulaska Crne Gore u EU građani navode: stabilnost, bolji kvalitet života i mogućnost putovanja. Sa duge strane, oni koji ne podržavaju ulazak, kao glavne razloge navode krizu u EU i izbjegličku krizu, prenosi RTCG.

Istraživanje je, za potrebe EU info centra, uradila Defakto agencija.

Izvor: Agencije