Za više od polovine Francuza SAD nije pouzdan saveznik

Najstariji francuski državljani najveći su pesimisti u pogledu savezništva sa SAD-om (EPA)

Više od polovine Francuza ne smatra više Sjedinjene Američke Države pouzdanim partnerom svoje zemlje, što je za 33 posto više “nepovjerljivih” nego 2014. godine, pokazuju objavljeni rezultati ankete.

Samo 44 posto francuskih ispitanika, nad kojima je ove sedmice provedeno istraživanje, reklo je da SAD ostaje za Francusku “saveznik od povjerenja” pod mandatom predsjednika Donalda Trumpa, prenosi televizija France 24.

Najnovije istraživanje pokazuje da je za 33 posto opao broj Francuza koji smatraju SAD saveznikom kojem se može vjerovati, u poređenju sa sličnom anketom provedenom maja 2014. godine, kada je u Bijeloj kući bio Barack Obama.

U najnovijoj anketi je 54 posto francuskih ispitanika reklo da ima “veoma loše mišljenje” o predsjedniku Trumpu, dok je svega 17 posto ispitanika iznijelo pozitivno mišljenje o njemu.

Loše za francuski privredni rast

Jedina grupa koja je izrazila pozitivnije mišljenje o Trumpu su pristalice krajnje desničarske francuske stranke Marine Le Pen, pod nazivom Nacionalno okupljanje – nekadašnji Nacionalni front – sa 42 posto njih koji podržavaju Trumpa.

Zbog Trumpovih kaznenih trgovinskih carina, 78 posto francuskih ispitanika reklo je da je SAD loš po privredni rast Francuske, dok zbog Trumpove odluke da povuče SAD iz Pariškog sporazuma o klimi Francuzi Ameriku sada više vide kao neprijatelja nego kao saveznika u borbi protiv klimatskih promjena.

Mišljenja se razlikuju od generacije do generacije, pri čemu su najstariji francuski državljani najveći pesimisti u pogledu savezništva sa SAD-om.

Anketu je 10. i 11. septembra proveo institut IFOP, za grupu Američki jevrejski komitet, Francusku fondaciju za političke inovacije i istraživački institut Sirso.

Izvor: Agencije