Za Železnice Srbije 800 miliona dolara

Ruski ministar Siluanov rekao da je pitanje kredita razrađivano nekoliko godina (Reuters)

Ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić potpisao je u petak u Moskvi s ruskim ministrom finansija Antonom Siluanovom ugovor o državnom izvoznom kreditu od 800 miliona dolara za potrebe Železnica Srbije (ŽS).

Dinkić je rekao da će kredit, najveći koji su ŽS do sada dobile, biti iskorišten za modernizaciju željezničkog koridora 10, kao i za modernizaciju i rekonstrukciju pruge Beograd – Bar.

“Prvi od projekata koji će se finansirati od ovog kredita je pruga Beograd – Pančevo. Planirano je da radovi počnu u proleće ove godine”, kazao je Dinkić novinarima poslije ceremonije potpisivanja sporazuma.

On je dodao da će u modernizaciji ŽS-a učestvovati kompanije iz Rusije i Srbije i ocijenio uslove kredita kao izuzetno povoljne, prenosi agencija Novosti.

Ministar Siluanov je rekao da je pitanje kredita razrađivano nekoliko godina.

“Potpisali smo sporazum o davanju kredita za razvoj infrastrukture Srbije, prije svega za razvoj željeznica, u visini od 800 miliona dolara”, naveo je Siluanov.

Podrška budžetu Srbije

Rok za otplatu kredita je pet godina, kamata 4,1 posto, a ovlaštene banke zadužene za realizaciju kredita su ruska državna Vnješekonombanka i Narodna banka Srbije (NBS), navodi se u saopćenju Vlade Srbije.

Ugovor o odobravanju državnog izvoznog kredita za finansiranje željezničke infrastrukture u Srbiji predviđa da se sredstva iskoriste za izgradnju i elektrifikaciju 16 kilometara drugog kolosijeka željezničke pruge Beograd – Pančevo, izgradnju jednokolosječne elektrificirane pruge Valjevo – Loznica, dužine 68 kilometara.

Sredstva su namijenjena i za rehabilitaciju šest dionica željezničke pruge duž Koridora 10 u dužini od 111 kilometara, modernizaciju pruge Beograd – Bar i nabavku vozova s dizel motorom ruske proizvodnje.

Ministri finansija Srbije i Rusije će, kako je ranije najavljeno, razgovarati i o realizaciji kredita od milijardu dolara za podršku budžetu Srbije.

Predviđeno je da se, u okviru radne posjete Rusiji, Dinkić sastane i s predsjednikom borda direktora ruske VTB banke Andrejem Kostinom.

Izvor: Agencije