Za zločin u Bijeljini 40 godina zatvora

Hurem Avdić, sin Rame, ubijenog u Bijeljini 1992. godine (Anadolija)

Odjeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu osudio je u ponedjeljak trojicu pripadnika dobrovoljačke jedinice Vojske Republike Srpske na kazne zatvora od 12 do 15 godina zbog ratnog zločina nad civilima, ubistva, pljačke i višestrukog silovanja u Bijeljini 14. juna 1992. godine.

Dragan Jović osuđen je na 15 godina zatvora, Zoran Ðurđević na 13, a Alen Ristić na 12 godina zatvora.

Zamjenik tužitelja  za ratne zločine Bruno Vekarić najavio je da će Tužiteljstvo uložiti žalbu, iako je relativno zadovoljno presudom.

Hurem Avdić: Mizerne kazne

Hurem Avdić, kome je osuđeni Dragan Jović pred očima ubio oca Ramu Avdića, rekao je da su pripadnici vojske RS-a dobili mizerne kazne.”

“Ja živim u Austriji i čovjek za jednu običnu oružanu pljačku ovdje dobije 10 do 15 godina”, rekao je on u izjavi za agenciju Anadolija.

“Kada imate u vidu to što su oni uradili, počevši  od pljačke i silovanja, do ubistva i zlostavljanja, mogu reći da su dobili mizerne kazne”, dodao je Hurem Avdić, koji je u vrijeme zločina imao 13 godina.

Predsjednica Sudskog vijeća Vinka Beraha Nikičević rekla je da su osuđeni krivi što su 14. juna 1992. godine silovali, vrijeđali i nečovječno postupali prema civilima, a Jović i što je ubio jednog čovjeka.

Sud je utvrdio da su oni silovali Mizanu i Hajretu Abdić, dok je Ramo Avdić ubijen.

Istom presudom osuđenima je produžen pritvor, a na nju osuđeni i Tužilaštvo za ratne zločine imaju pravo da ulože žalbu Apelacionom sudu.

Slučaj ‘Bijejlina’

Tužilaštvo za ratne zločine tereti Jovića, Ðurđevića i Ristića da su 14. juna 1992. godine u Bijeljini, ušli u kuću bošnjačke porodice, oduzeli im novac i stvari, a potom višestruko, naizmjenično silovali dvije žene, od kojih se jedna nekoliko dana ranije porodila.

Optuženi Jović zatim je ubio civila pucajući mu u usta, a dvije žene su iz kuće, gole i bose, poveli kroz grad.

Opljačkali su potom kuću žene invalida, a njenim vozilom marke “jugo 55” su se udaljili sa lica mjesta.

Po izlasku iz grada, na putu ka Brčkom, u mjestu Ljeljenča, zaustavili su vozilo, ispred vozila naizmjenično silovali oštećene i nad njima vršili protivprirodni blud, a onda su ih, gole i bose, ostavili na putu i udaljili se sa lica mjesta.

Ovaj slučaj, poznat kao “Bijeljina”, BiH je ustupila Srbiji na osnovu Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima.

Osuđenima je produžen pritvor, a oni također imaju pravo žalbe Apelacionom sudu.

Pretkrivični postupak je prethodno vođen pred Osnovnim sudom u Bijeljini.

Izvor: Agencije