Zabava u Bostonu nije dugo trajala

Boston nije bio grad u kojem su republikanci slavili na predsjedničkim izborima. Nakon projekcija da je Barack Obama ponovo izabran da vodi SAD, nisu mogli sakriti razočarenje.

Još oko 22.30 sati, na zabavi u hotelu do Konvencijskog centra u Bostonu, gdje se nalazio štab Mitta Romneyja, bilo je veselo. Uz jelo i piće, dobro raspoloženi pratili su izbore, izvještava iz Bostona reporter Al Jazeere Marin Veršić.

“Osjećam energiju, osjećam ljubav, vrijeme je za pravu, a ne za kratku promjenu u Americi”, rekao je Jonathan Lyndscotts, republikanac iz Arizone.

No, sat kasnije, nakon prvih projekcija, kada je bilo očito da je Obama dobio još jedan mandat, zabava je pri kraju.

“Ne postoji nikakvo drugo objašnjenje nego da ono što se dogodilo za vrijeme George W. Busha očito je utjecalo i na ove izbore. To je rezultat od prije pet godina, kad republikanci nisu obavili dobro svoj posao”, izjavila je Tim Kelly, pristalica republikanaca.

“Razočaravajuća noć za sve nas, našu zemlju i za našu ekonomiju”, dodaje Carrie Shanon, pristalica republikanaca.

‘Bit će još bolje’

“Gorljivo sam podržavao guvernera Romneya, ali sada, kada je Obama naš predsjednik, gorljivo ću podržavati našeg predsjednika”, veli Jim Roberts, pristalica republikanaca.

Boston se probudio siv, no samo za republikance. Mjesto u Senatu, kao predstavnica države Massachussets, prvi put je dobila žena, demokratkinja Elizabeth Warren.

No, najveća očekivanja ipak su od ponovo izabranog predsjednika.

“Bit će još bolji. Bilo mu je teško u prvom mandatu, ali sljedeće četiri godine biti će još bolji“, kaže za Obamin reizbor jedan stanovnik Bostona.

“Volio bih vidjeti više zajedničke saradnje stranaka i malo više razumijevanja u Kongresu, da se stvari naprave i pomogne zemlji da napreduje”, dodaje drugi žitelj Bostona.

“Barack Obama tražio je povjerenje birača za još jedan četverogdišnji mandat. No, ne čeka ga nimalo lak posao. Prvenstveno, treba smanjiti ogromni deficit i pokrenuti američku ekonomiju”, izvještava Veršić.

Izvor: Al Jazeera