Zabrana distribucije fotografija vojvotkinje

Bakingemska palata je objavljivanje fotografija nazvala 'grotesknom' invazijom na privatnost kraljevskog para (AFP)

Francusko pravosuđe u utorak je zabranilo dalju distribuciju fotografija vojvotkinje od Cambridgea u toplesu, što znači da druge novine neće moći preuzimati snimke koje je u petak objavio francuski časopis Closer.

Na hitnom zasjedanju u utorak, Sud u Nanterreu (predgrađe Pariza) zabranio je izdavačkoj kući Mondadori “ustupanje i distribuciju fotografija u bilo kojem obliku”, što znači da ne smiju biti postavljene na internetu, na kojima je supruga britanskog princa Williama snimljena bez grudnjaka tokom odmora u Provansi.

Snimke su “nastale u krajnjem intimnom trenutku. To je životni prizor bračnog para i nema nikakve veze s naslovnicom časopisa”, ocijenio je Sud.

Zahtjevi za odštetom

Britanski prinčevski par podnio je u ponedjeljak tužbu protiv jednog ili više fotografa zbog “kršenja prava na privatnost” i francusko pravosuđe je u utorak ujutro otvorilo preliminarnu istragu.

Taj postupak “bit će duži i zahtijevat će se odšteta i kamate”, objavila je u nedjelju služba za štampu princa Williama.

Sud je, također, naredio magazinu da preda sve kopije fotografije u njihovom posjedu predstavnicima kraljevske porodice u naredna 24 sata ili će se suočiti s kaznom od 10.000 eura za svaki dan kašnjenja.

Odluka, također, zabranjuje Closeru, koji je fotografije objavio u petak, da ih ponovo objavljuje u štampi ili na svojoj web stranici, te da ih prodaje na tržište na kojem nisu objavljene.

Advokati kraljevske pordice traže odštetu od sedmičnog tračerskog magazina za objavljivanje fotografija na pet stranica magazina.

Skandal je potakao debatu o pravu na privatnost.

Sud u Nanterreu objavio je da vrši istražne radnje hoće li pokrenuti kriminalnu optužnicu protiv Closera, koji izdaje italijanska kuća Mondadori i paparazza koji je napravio fotografije vojvotkinje s udaljenosti dok se sunčala u toplesu sa suprugom Williamom u vili na jugu Francuske.

Građanska parnica

Par je, također, pokrenuo građansku parnicu protiv Closera zbog fotografija koje pokazuju vojvotkinju, ranije poznatu kao Kate Middleton, kako skida svoj gornji dio bikinija.

Bakingemska palata je objavljivanje fotografija nazvala “grotesknom” invazijom na privatnost kraljevskog para.

Britanske novine, koje se bore u nizu skandala za svoju reputaciju, saglasile su se da ne objave fotografije, te su osudile fotografa.

Tabloid The Sun objavio je na naslovnici u nedjelju da fotografa treba poslati u zatvor.

U ponedjeljak je izdavač tabloida The Irish Daily Star suspendirao urednika nakon što su novine prekršile dogovor s irskim i britanskim novinama objavljujući stranice Closera s fotografijama u subotnjem izdanju.

Izvor: Agencije