Zabrana prodaje burki podijelila Maroko

Zabrana prodaje, proizvodnje i reklamiranja burke izazvala je žustre rasprave (Al Jazeera)

Odluka marokanskih vlasti da se spriječi prodaja burki i njihova proizvodnja u nekoliko trgovačkih radnji izazvala je različite reakcije u državi. Za pojedine je to korak koji prethodi zabrani nošenja burke, dok drugi, pak, smatraju kako je ovaj potez neophodan zbog sigurnosnih razloga i u cilju očuvanja kulturnog identiteta države.

Iako Ministarstvo unutrašnjih poslova nije izdalo nikakvo službeno saopćenje za provođenje ove odluke, aktivisti na društvenim mrežama navode kako su lokalne vlasti uputile pismene obavijesti trgovcima da, od prošlog ponedjeljka, zaustave prodaju burki, odnosno da “48 sati od prijema pismenog obavještenja u potpunosti obustave proizvodnju, prodaju i reklamiranje burki u budućnosti”.

U obavijestima se ne navode opravdanja i motivi za zabranu burke, dok izvori iz lokalnih vlasti smatraju da je ova odluka “motivirana sigurnosnim razlozima”.

Zaštita osnovnih ljudskih prava

Zabrana prodaje, proizvodnje i reklamiranja burke izazvala je žustre rasprave između onih koji podržavaju ovakvu odluku i koji kažu kako je burka ideološka i sigurnosna prijetnja za državu te protivnika odluke, koji u svemu ovome vide kršenje osnovnih ljudskih sloboda garantiranih Ustavom Kraljevine Maroko.

Abdelmalek Zaazaa, pisac Foruma Al Karama za ljudska prava i član Advokatske komore Casablanke, kaže da iza odluke ne stoji nadležni organ s obzirom na to da još ne postoji zakon o zabrani burke. Osim toga, Parlament je zadužen za donošenje zakona u ovako osjetljivim pitanjima u društvu, a ne Ministarstvo unutrašnjih poslova, kaže on.

Zaazaa pojašnjava da burka ili nikab za one koji ga nose predstavlja “dio vjerovanja ili religije. Za njih to nije modni detalj već to možda smatraju šerijatskom obavezom.” Prema tome, “Ministarstvo unutrašnjih poslova tom odlukom može povrijediti uvjerenja jednog dijela društva kada je u pitanju određeni način odijevanja”, smatra on.

Također, Opservatorija za ljudska prava Al-Shimal napada ovakav potez zato što smatra da je u suprotnosti s međunarodnim poveljama o ljudskim pravima te da se “ne naslanja na bilo koji tekst zakona”. Ovo pitanje “spada u nadležnost zakonodavne, a ne izvršne vlasti”, piše u saopćenju ove nevladine organizacije.

Prema Opservatoriji, ova je odluka “proizvoljna i predstavlja indirektno kršenje prava žene na slobodu izražavanja i odijevanja kao forme iskazivanja vlastitog identiteta ili kulturnog, političkog ili socijalnog uvjerenja”.

S druge strane, oni koji pozdravljaju zabranu proizvodnje, prodaje i odijevanja burke smatraju da ona ionako nije dio tradicionalne marokanske kulture te da sakriva identitet osobe koja je nosi, što se može iskoristiti za činjenje zločina i izbjegavanje kazne. Ovu odluku vide kao ispravnu i misle da je davno trebala biti donesena.

‘Ispunjavanje šerijatske obaveze’

Said al-Kihal, specijalista u oblasti pokreta političkog islama, kaže da je ova odluka “potrebna i neophodna kako bi se zaštitila sigurnost marokanskog naroda i osigurala stabilnost države”. Naglasio je da “zabrana proizvodnje i prodaje burke nije dovoljna ako to ne budu pratile odgovarajuće zakonske mjere i izricanje visokih novčanih kazni zbog nošenja burke na javnim mjestima, a naročito u sredstvima javnog prijevoza”.

On za Al Jazeeru dodaje da je “pružiti sigurnost građanima veći prioritet od pružanja sloboda” jer “nema sloboda u državi kojoj prijeti terorizam ili je nagriza kriminal”.

Ova odluka uznemirila je žene koje nose veo preko lica. Mnoge od nji izrazile su zabrinutost da je ona samo uvod ili pokazatelj da će uslijediti zabrana burke u Maroku u budućnosti. Hasna Mosteid, glasnogovornica Zajedničke komisije za odbranu islamskih zatvorenika (okvir za ljudska prava, koji okuplja veliki broj selefija) kaže: “Nećemo odustati od nošenja burke”, jer za nju to predstavlja “ispunjavanje šerijatske obaveze, legitimno pravo i slobodu izbora, baš kao što i svaka druga Marokanka ima pravo nositi različite odjevne predmete”.

Izvor: Al Jazeera