Zabrana ulaska kamionima u centar Rima

Kamionima i ostalim velikim vozilima bit će zabranjen ulazak 25., 26. te 31. decembra i 1. i 6. januara (AP)

Vlasti u Rimu zabranile su kamionima ulazak u centar italijanske prijestonice tokom prazničnog perioda nakon napada u Berlinu i Nici.

Kamionima i ostalim velikim vozilima bit će zabranjen ulazak u unaprijed označene zone tokom vikenda 25. i 26. decembra i nakon toga 31. decembra, 1. i 6. januara, javili su lokalni mediji.

Dodatne mjere

Samo vozilima lakšim od 3,5 tona i onima koji prevoze medicinsku opremu za hitne slučajeve, novine i poštu, biti će dozvoljen ulazak.

Objava je došla u vrijeme dok Italija pojačava mjere sigurnosti u nekoliko velikih urbanih centara, uključujući Milano i Vatikan, u kojima su uvedene dodatne policijske snage i blokade na cestama.

Ranije je Tunižanin Anis Amri, koji je osumnjičen za napad u Berlinu u kojem je smrtno stradalo 12 osoba, ubijen u Milanu u obračunu s policijom.

Amrija je talijanska policija zaustavila na jednoj tržnici u Milanu u rutinskoj kontroli. Kad su mu zatražili dokumente, izvadio je pištolj i zapucao prema policajcima. Jednog je policajca lakše ranio, a onda je u razmjeni vatre ubijen.

Izvor: Agencije