Zabrana vozila starijih od 15 godina

Indijski zakonodavci su zabranili vožnju ulicama New Delhija vozilima starijim od 15 godina. Ovo je posljednji u nizu pokušaja da se zagađenje stavi pod kontrolu, nakon što je u studiji Svjetske zdravstvene organizacije otkriveno kako stanovnici indijskog glavnog grada udišu najzagađeniji zrak na svijetu.  
 
Bhushan Sharma ponosan je na svoj Super Bajaj skuter, kojeg ima još otkako je prije 28 godina oženio Anitu. Kaže, nikad ga nije iznevjerio. 
 
“Na ovom skuteru sam vozio svoju decu, svoju suprugu i njenu sestru. Čak i svoju majku. Kada se razboljela i morala ljekaru – ovako sam je odvezao.” 
 
Međutim, novi zakon će ga uskoro primorati da penzioniše svog vjernog dvotočkaša.  
 
U namjeri da očisti New Delhi od zagađenja, zakonodavci su odlučili zabraniti upotrebu svakog ličnog prevoznog sredstva koje je starije od 15 godina. 
 
Ovaj grad je Svjetska zdravstvena organizacija izdvojila kao najzagađeniji grad na svijetu. 
 
Rizik po zdravlje stanovnika
 
Međutim, najnovija studija Kalifornijskog univerziteta otkriva kako je postojeći nivo zagađenja, zapravo, do osam puta veći nego što se ranije mislilo. 
 
“Opasne čestice su najvažniji činilac koji utječe na vaše zdravlje. Što su njihovi nivoi viši to dovodi do povećane stope srčanih udara raka, pluća i bolesti respiratornih organa. Sve to ima globalni utjecaj, ali i u Indiji”, tvrdi Joshua Apte iz Nacionalne laboratorije Lawrence Berkeley.
 
Kako raste rizik po zdravlje populacije, raste i pritisak na vlasti da pronađu rješenje.  
 
“Gradska uprava procjenjuje da tri četvrtine zagađenja u prijestolnici dolaze iz auspuha vozila. Ali neki su mišljenja da zabrana starih automobila i skutera neće promijeniti situaciju.” 
 
Ono što je potrebno, smatraju neki, jesu ozbiljnije kontrolisanje emisije gasova i strožije kazne za one koji zagađuju. 
 
“Prosječna starost vozila u New Delhiju je između četiri i sedam godina. Ne očekujemo da će biti mnogo onih koji su stariji od 15 godina. Pa čak i da ih se otarasimo, ne vidim da će to drastično utjecati na povećanje kvaliteta zraka”, kaže Anumita Roychowdhury iz Centra za nauku i okoliš. 
 
Blizu 1.500 novih automobila izađe na ulice svake godine. 
 
Zaštitnici okoline kažu da, ukoliko vlasti zaista žele da se izbore sa zagađenjem, moraju mnogo više investirati u javni prevoz. 
 
Izvor: Al Jazeera