Zabrana za manekenke na sajmu automobila

Kinesko tržište automobila je najbrže rastuće na svijetu. Zbog toga, proizvođači koriste svaku priliku kako bi pokazali nove modele. Upavo se jedna takva stvorila u Šangaju gdje je počeo jedan od najvažnijih sajmova autoindustrije na svijetu.

Prije 25 godina, posjedovati automobil, većini Kineza bio je samo san. Danas, to je najatraktivnije tržište autoindustrije, i sa najvećom stopom rasta.

“Tržište i dalje raste, uzbudljivo je i pruža mnogo prilika”, kaže Rick Hanna, tržišni analitičar.

Ali nisu sve vijesti dobre. Tempo prodaje automobila u padu je i to sa 13 na sedam posto prošle godine. Jedan od razloga je kineska ekonomija, čiji rast također usporava.

Drugi razlog mogao bi biti i Vladina antikorupcijska kampanja, zbog koje niko od državnih zvaničnika ne želi posjedovati automobil koji bi se mogao nazvati “luksuznim”. Zbog toga najviše trpi prodaja ‘premium modela’, poput BMW-a ili Mercedesa.

Interes za električne automobile

Električni automobili također su u sporoj traci. Kineska vlada ulaže napore u smanjivanje zagađenosti, promovirajući domaće proizvođače električnih vozila. Cilj je da do 2020. godine na kineskim cestama bude pet miliona takvih automobila. Trenutno ih ima manje od 100 hiljada. Međutim, proizvođači su optimistični.

“Kada prošetate sajmom i vidite koliki je interes stanovnika za električnim automobilima, vjerujem da je budućnost tih vozila mnogo svjetlija u Kini nego u ostatku svijeta”, kaže Ricardo Reyes iz Tesla Electric Carsa.

Prošlog mjeseca iz Tesle su najavili otpuštanje radnika zbog izvještaja da na lageru u Kini ima više od 2.000 neprodanih vozila.

A sa Vladom koja promovira štednju i kažnjava rastrošnost, i organizator je ispolirao novi imidž.

Oskudno odjevene manekenke koje promoviraju automobile, jedan su od simbola svjetskih sajmova. No, ove godine njihov angažman je zabranjen, čime se fokus, kako tvrdi organizator, usmjerio isključivo na četverotočkaše.

Izvor: Al Jazeera