Oglasi

Zabraniti policijski nadzor muslimana

Advokati zatražili da se policiji New Yorka zabrani nadzor nad muslimanima ako se ne sumnja na nezakonite aktivnosti.
Studenti Univerziteta New York učestvovali u prošlogodišnjoj diskusiji o nadziranjuGetty Images

Advokati za građanska prava su od saveznog suda na Manhattanu zatražili da Policijskoj upravi New Yorka (NYPD) zabrani nadzor nad muslimanima ako se ne sumnja na nezakonite aktivnosti.

Policijski nadzor nad muslimanima u restoranima, knjižarama i džamijama u New Yorku "široko je rasprostranjen i intenzivan", napisali su advokati u svom prijedlogu.

Oni su zatražili zabranu te prakse NYPD-a te predložili uvođenje promatrača koji će nadgledati policiju.

"NYPD pretpostavlja da je, ako je neka organizacija povezana s islamom, onda i sumnjiva", napisalo je pet advokata u ime tužitelja u sudskom podnesku američkom Okružnom sudu za Južni okrug New Yorka.

Stvaranje straha

Advokati navode da nadzor muslimana predstavlja kršenje odluke iz procesa po grupnoj tužbi antiratnih demonstranata iz 1971, kojom su NYPD-u ograničene mogućnosti da istražuje ili prati ljude kada ne postoji "razumna naznaka" nezakonite aktivnosti ili terorizma.

"Istraživanje bilo koje zajednice, koje se ne temelji na indicijama kriminala, stvara strah i narušava povjerenje zajednice u snagu pravnog sistema da je zaštiti", rekao je u saopćenju jedan od advokata, Paul Chevigny, profesor prava na Univerzitetu New York.

Faksimil zahtjeva za sudsku zabranu nadzora muslimana objavljen je u ponedjeljak na web stranici njujorške Unije za građanske slobode.

Glasnogovornik NYPD-a nije odmah odgovorio na zahtjev da komentira predloženu zabranu. U prošlosti je policija branila svoju praksu nadzora.

Izvor: Agencije