Zabranjena cenzura suđenja u Guantanamu

Pohl je rekao da je prenos prekinut bez razloga, jer informacije o kojima je bilo riječi nisu tajne (AFP)

Američki vojni sudija naredio je Vladi da ukine sistem nadzora kojim je vanjskim cenzorima bilo dozvoljeno da zaustave javni prenos saslušanja zatvorenika u Guantanamu optuženih za planiranje napada 11. septembra.

Sudija, Pukovnik James Pohl, kazao je da “je sudija taj koji kontrolira sudnicu”.

“Ovo je posljednji put … da će bilo kakva treća strana smjeti unilateralno odlučivati da treba prekinuti prenos”, rekao je on.

Prenos je zaustavljen nekoliko minuta tokom ročišta u Guantanamu u ponedjeljak za samoprozvanog organizatora napada 11. septembra 2001. Khalida Sheikha Mohammeda i četvoricu saoptuženih.

Prisluškivanje izvana

Kada je prenos prekinut, prvi put je otkriveno da nepoznata osoba van sudnice sluša šta se unutra dešava, te ima mogućnost da zaustavi prenos.

Veza je prekinuta kad je Mohammedov advokat David Nevin spomenuo zahtjev odbrane da tajni zatvori CIA-e u kojima su optuženi bili pritvoreni prije dolaska u Guantanamo, ostanu onakvi kakvi jesu.

Pohl je rekao da je prenos prekinut bez razloga, jer informacije o kojima je bilo riječi nisu tajne, a kasnije je objavljen i transkript cenzuriranog dijela ročišta.

Posmatrači prate suđenja iza zida od zvučno izoliranog stakla u sudnici u Guantanamu.

Čuju zvuk sa kašnjenjem od 40 sekundi, putem prenosa koji čuju i novinari u press-centru Guantanama, kao i ljudi u određenim centrima za praćenje suđenja na istočnoj obali Sjedinjenih Američkih Država.

Čuvar koji sjedi pored sudije kontrolira dugme koje pokazuje crveno svjetlo kada se govori o tajnim informacijama.

Nakon privatnog sastanka s pravnicima, uključujući i tužioce koji su naizgled bili upoznati s vanjskim nadzorom, Pohl je kazao da “tijelo za klasifikaciju” ima mogućnost da nadzire sudnicu i prekine prenos. Pohl nije identificirao to “tijelo”.

‘Nivo paranoje pojačan’

Glavni tužilac, brigadni general Mark Martins, kazao je da će njegov tim poštivati naredbu sudije.

Odbio je da kaže koje prekinuo prenos i odakle je ta osoba slušala šta se događa u sudnici. Suđenje se nastavlja 11. februara.

Advokati odbrane odavno sumnjaju da se njihovi razgovori prisluškuju, “a, nakon ove sedmice, nivo paranoje je pojačan za jedan stepen”, kazao je James Connell, čiji je klijent optuženi Ali Abdul Aziz Ali.

Nakon ročišta u četvrtak, drugi advokat odbrane, komandir Walter Ruiz, upitao je: “Je li ovo sistem kojem možemo vjerovati? Ko vuče konce? Ko je vladar marioneta”?

Izvor: Agencije