Zabranjene dolare zamijenili zlatom

Nakon što je Vlada zabranila kupovinu dolara, Argentinci su pronašli alternativni metod kako da sačuvaju ušteđevinu od inflacije.

Kako izvještava novinarka Al Jazeere Teresa Bo, sada umjesto dolara kupuju zlato.

Silvia Fasanelli prodaje više zlatnog nakita nego ikad. Argentinci namjeravaju zaštititi svoju ušteđevinu od inflacije.

“Prodajemo mnogo više zlata nego ranije. Uvozna roba je postala toliko skupa da je lakše kupiti komad zlata nego igračku, obuću ili odjeću”, kaže Fasanelli.

‘Spriječiti odliv kapitala’

Argentincima je od maja zabranjeno štedjeti u dolarima, a strane valute mogu kupovati samo kada putuju.

Vlada je uvela te zabrane kako bi dolare sačuvala u vlastitom trezoru.

“Vlada je donijela vanredne mjere kako bi spriječila odliv kapitala i servisirala vanjski dug. No, problem je što ovo nije prvi put da privremene mjere postanu stalne. Problem je što ove restrikcije tjeraju ljude na crno tržište”, kaže Rosendo Fraga, politički analitičar.

Banka grada Buenos Airesa zabilježila je povećanje rezerve zlata za 700 posto u proteklom mjesecu.

Sada nudi kredite koji se osiguravaju depozitom u zlatu umjesto hipoteke ili žiranta.

“Zlato koje Argentinci kupuju u ovoj banci nastaje topljenjem nakita poput ovog kojeg možete vidjeti ovdje, tako da ga mogu kupiti u domaćoj valuti umjesto u dolarima. Iz banke su nam rekli da traže alternativne načine za nabavku zlata kako bi zadovoljili sve veću potražnju”, javlja Teresa Bo iz Buenos Airesa. 

Ograničeni grami

No, za sada, prisiljeni su uvesti određene restrikcije.

“Prvobitno smo ograničili količinu na 500 grama po osobi dnevno, zatim smo to morali spustiti na 100 grama. Time želimo spriječiti ljude ili kompanije da kupuju velike količine zlata. Odnosno, želimo zaštititi male kupce”, kaže Nicolas Fiorentino iz banke Buenos Airesa.

Mnogi Argentinci su nesigurni u državnu ekonomiju, nakon decenije ekonomskih uspona i padova.

Dolar je tradicionalno bio priznat kao utočište, no sa sve manjom količinom američke valute zlato postaje nova sigurna luka argentinskog kapitala.

Izvor: Al Jazeera