Zabrinjavajuće zagrijavanje Arktika

Arktik već doživljava učinke klimatskih promjena, kazao je Barack Obama (AP)

Sjedinjene Američke Države i nekoliko njenih evropskih i azijskih saveznica založile su se, okupljene na klimatskoj konferenciji na Aljaski, za poduzimanje “hitne akcije kako bi se usporilo zagrijavanje Arktika”.

Predstavnici SAD-a, Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Južne Koreje, Holandije, Poljske, Singapura, Španije i Evropske unije izrazili su u zajedničkoj izjavi kako smatraju ozbiljnim naučna upozorenja vezana uz zagrijavanje Arktika, koje se na globalnom nivou dvostruko ubrzalo, te su upozorili da bi smanjivanje ledenjaka i topljenje snijega i leda u toj regiji moglo ubrzano djelovati na promjenu klime.

Također su se zauzeli za “uspješan i ambiciozan ishod” razgovora o klimi, koji će biti održan u Parizu kasnije ove godine, prenosi Hina.

Godina za sporazum

Predstavnici zemalja okupljenih na klimatskoj konferenciji na Aljaski također su izrazili podršku sporazumu o smanjenju emisije čađi, koji su postigle arktičke zemlje ranije ove godine, kao i naporima za smanjenje emisija metana kako bi se usporilo zagrijavanje Arktika.

Zauzeli su se i za dodatna naučna istraživanja o učincima klimatskih promjena na Arktiku.

Američki predsjednik Barack Obama istaknuo je u Anchorageu, na Aljasci, kako se svjetski čelnici moraju na samitu Ujedinjenih naroda u decembru složiti oko smanjenja emisija ugljen-dioksida, s obzirom da se klima mijenja brže nego što se poduzimaju napori na smanjenju globalnog zagrijavanja.

Na sastanku posvećenom klimatskim promjenama, Obama je kazao da SAD priznaje da u velikoj mjeri sudjeluje u podizanju prosječne temperature na Zemlji te da prihvata svoju odgovornost da pomogne riješiti problem.

“Ova godina u Parizu mora biti godina kada će svijet konačno postići sporazum o zaštiti jedine planete koju imamo dok je to još uvijek moguće”, kazao je on.

Arktik već doživljava učinke klimatskih promjena, rekao je Obama, upozorivši da Aljaska ima “jednu od najbržih stopa erozije obale na svijetu”, što predstavlja prijetnju obalnim naseljima.

Stvarnost, a ne prijetnja

Šumski požari ubrzavaju zatopljavanje permafrosta, što predstavlja prijetnju kućama i oštećuje ceste u toj državi i, također, oslobađa ugljen-dioksid pohranjen u tlu, što doprinosi problemu, kazao je Obama.

On je dodao da sve to dokazuje kako problem koji je jednom bio daleka prijetnja sada sve više postaje stvarnost.

Samit na Aljasci uključuje i sastanak ministara vanjskih poslova posvećen globalnim učincima klimatskih promjena i jačanju koordinacije u rješavanju arktičkih problema, saopćio je State Department.

Samit je i prilika za brojne političke susrete i razgovore o klimatskim promjenama, ali i o pitanjima poput nereguliranog ribolova, obnovljive energije i saradnje u nauci.

Izvor: Agencije