Zabrinutost zbog nuklearnog oružja Pjongjanga

Intenziviran pritisak kako bi Sjeverna Koreja odustala od nuklearnog naoružanja (EPA)

Predstavnici Japana, Južne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država dogovorili su se u srijedu da pojačaju pritisak na Sjevernu Koreju kako bi odustala od nuklearnog oružja, što podrazumijeva i dodatne sankcije, ali su ostavili otvorena vrata za diplomatiju.

Tri izaslanika, koja su se obratila novinarima poslije trilateralnih razgovora u Seulu, razgovarala su o “ozbiljnosti” balističkih i nuklearnih programa Sjeverne Koreje.

Dogovorili smo se da je važno pojačati pritisak na Sjevernu Koreju i pojačati sankcije, iako sve diplomatske opcije ostaju na stolu, izjavio je američki izaslanik za Sjevernu Koreju Sung Kim.

Razgovori s Južnokorejcem Hwang Joon-Kookom i Japancem Junichijem Iharom trajali su tri sata.

Minijaturne atomske glave

Razgovaralo se i o mogućnostima pokretanja šestostranih pregovora kako bi se postiglo da Sjeverna Koreja odustane od svog programa nuklearnog oružja, koji su prekinuti krajem 2008. godine.

Trilateralni razgovori su organizirani nakon što je Sjeverna Koreja objavila prošle sedmice kako je u stanju lansirati minijaturne atomske glave raketama visoke preciznosti.

Iako su rakete u fazi razvoja, njihovo prisustvo može podići nuklearnu prijetnju Sjeverne Koreje na novi nivo, jer će omogućiti raspoređivanje nuklearnog oružja daleko van poluotoka i povećati potencijal za osvetu u slučaju nuklearnog napada.

Izvor: Agencije