Zabrinutost zbog socijalnog jaza u Kini

U Kini raste zabrinutost zbog nejednake podjele rastućeg bogatstva koja stvara sve veći jaz između siromašnih i bogatih.

Ono što kineski domaćini neće pokazati delegatima samita Azijsko-pacifičke ekonomske kooperacije (APEC) su siromašna predgrađa Pekinga, koje je ekonomski razvoj zaobišao.

Potpuno drugačiji životi jedan do drugoga

Jia Jian-Cheng dijeli dvije sobe sa svojom suprugom i obitelji svog sina. Zarađuje blizu 350 dolara mjesečno, čisteći smeće u kvartu s najvećim brojem milijardera u odnosu na bilo koji drugi kineski grad.

“Oni žive potpuno drugačijim životom. Imaju velike kuće i mnogo novca. Ali ja ne znam bih li mogao živjeti kao oni”, kaže Jian-Cheng.

“Uvjeti za siromašne u gradovima popravljaju se posljednjih godina. Uslijed nedostatka jeftine radne snage u kineskim tvornicama, njihove plaće rastu brže od radnika srednje klase. Ali najveća razlika između bogatih i siromašnih prisutna je na selima, gdje blizu 100 milijuna ljudi živi u teškom siromaštvu”, javlja reporter Al Jazeere Rob McBride.

Zbog sve veće socijalne nejednakosti u ruralnim predjelima, raste i mogućnost izbijanja socijalnih nemira.

Toga je svjesna i Vlada, koja je pokrenula programe pomoći.

Povećani prihodi ruralnog stanovništva

“Novi zakoni o socijalnoj sigurnosti i druge poticajne politike, povećale su prihode ruralnog stanovništva. Njihov razvoj je čak stabilniji od urbanog”, kaže Li Shi sa pekinškog Normal sveučilišta.

Jia Jian-Cheng u grad se doselio prije šest godina, zato što svoju obitelj više nije mogao prehranjivati poljoprivredom.

Nedavno su prvi put dobili i pristup čistoj vodi i za sada tvrdi da ima dovoljno hrane za svoje ukućane.

Nada se da će njegova djeca u gradu imati bolji život nego što je on imao na selu.

Izvor: Al Jazeera