Začarani krug prosjačenja u BiH

Veći broj turista znači i više prosjaka na ulicama glavnih turističkih odredišta Bosne i Hercegovine. Policija prosjačenje tretira kao prekršaj, dok socijalne ustanove pokušavaju utjecati na smanjenje djece prosjaka na ulicama. Međutim, statistika čak govori o povećanju njihovog broja.

Na temperaturi blizu 40 stepeni djeca i odrasli ne prestaju prositi na mostarskim ulicama. Elvis otvoreno kaže kako njegova supruga i djeca također prose dok on skuplja staro željezo.

„Moja djeca nekad idu, ja ih ne pošaljem. Oni idu sa svojom majkom. Idu da prose. Sa mnom dvoje, troje djece ide na kante, željezo beremo i to. Teško mi preživljavamo“, rekao je Elvis Sejdović.

Žive u automobilu, njih devetero. No, nije, kaže, svima tako.

„Imaju drugi Romi koji imaju svoje bogatstvo, svoju kuću. I opet pošalju svoju djecu da prose“, kazao je Sejdović.

I Denis kaže kako prosi s vremena na vrijeme. No, njemu je, smatra, lakše, jer žene i djeca mogu biti u problemu ako ne prikupe očekivanu sumu.

„Zavisi koliko djece ide, sedmero, osmero. Neko uzme 20, ovaj 10,15. Žena najviše 50, 60 maraka. Mora da donese svaki dan 100 do 150 maraka. Šta ako ne donese. Šta ja znam, maltretiranje“, rekao je Denis.

Centar za dnevnu zaštitu

No, rijetko se kome žale. Ni u Centru Altruist, koji pruža dnevnu zaštitu djeci i porodicama većinom romske populacije, niko nije prijavio izrabljivanje.

„Što se tiče ovih što mi s njima radimo, većinom je uzrok prosjačenja socijalne prirode, nemogućnost da roditelji na drugi način zarade za svoje obitelji i djecu“, kazala je Marija Ivanković, koordinatorica centra.

Razigrana djeca u centru crtaju, ona koja ne idu u školu uče pisati. O prošenju govore kao o šetnji s majkom po gradu.

Socijalni radnik Toni vratio se iz redovnog obilaska grada i djece na ulici. Raznim programima pokušava im se pomoći da se izvuku iz, kako ga naziva, začaranog kruga.

„Dijete koje je bilo izrabljivano će za 15 godina imati svoju djecu. I ono će svoju djecu isto tako izrabljivati jer oni na to gledaju kao posao. Njima je to sasvim normalno“, kazao je Toni Kolar.

„Problem prosjačenja osobito je izražen u razdoblju od petog do desetog mjeseca i zapravo prati turističku sezonu“, javlja novinar Al Jazeere Ivan Pavković.

Tada je na ulici zbog vrućine najteže, ali i najisplativije. Ugostitelji i trgovci negoduju.

„Problem je s obzirom da je ovo turističko mjesto, puno stranaca tu dolazi. Malo je neprijatno i nezgodno“, rekao je Nedžad Sarač, mostarski prodavač.

Socijalne ustanove pokušavaju u saradnji sa policijom izvršiti pritisak. No, izrečene novčane kazne nisu pokolebale ni prosjake, niti one koji ih šalju na ulicu.

Izvor: Al Jazeera