Zadar najbolja evropska destinacija 2016.

Zadar je velik grad, grad historije i moderan grad, grad otvoren moru (Pixsell)

Zadar je najbolja evropska destinacija 2016. godine, a tu je titulu osvojio glasovima čitatelja portala European Best Destination u konkurenciji 20 gradova, objavljeno je na tom portalu.

Dvadeset izabranih destinacija takmičilo se za prestižnu titulu Best European Destination 2016.

Nakon tri sedmice online glasanja, Zadar je izabran najvećim brojem glasova i osvojio je prestižnu titulu Best European Destination 2016.

Promoviranje kulture i turizma

Ukupno 288.992 glasova odredilo je izbor i rezultiralo osvojenom titulom.

European Best Destinations je evropsko udruženje sa sjedištem u Briselu, nastalo s ciljem promoviranja kulture i turizma u Evropi.

U saradnji s turističkim zajednicama i udruženjem EDEN, na evropskom i svjetskom nivou promovira veće razumijevanje bogatstva, kulture, raznolikosti i kvaliteta evropskih destinacija.

Zadar je niz godina jedna od najpopularnijih hrvatskih destinacija, zbog velike širine ponude.

Portal European Best Destinations ovako je predstavio Zadar kao pobjednika svog izbora: “Dobrodošli u Zadar, najbolju evropsku destinaciju 2016. godine. Zadar je velik grad, grad historije i moderan grad, grad otvoren moru. Prošetajte obalom i poslušajte nevjerovatan zvuk morskih orgulja dok gledate najljepši zalazak sunca na svijetu.”

Zadar je bio jedini nominirani hrvatski grad.

Atina druga, Plovdiv treći

U konkurenciji poznatih evropskih destinacija poput Pariza, Rima, Berlina, Londona, Beča, Atine i Praga, Zadar se istakao kao najbolji u 2016. godini.

Osim navedenih metropola, za titulu najdestinacije još su konkurirali: Milano, Amsterdam, Barcelona, Brisel, Plovdiv, Nikozija, Azori, Nantes, Edinburgh, Kotor i Novi Sad.

Iza Zadra su Atina (Grčka) i Plovdiv (Bugarska).

Izvor: Agencije