Zadar: Optimizam uprkos kišnom ljetu

Obilna kiša u ljetnom periodu u Zadru obilježila je turističku sezonu u kojoj je bilo mnogo dana s pravim olujnim i grmljavinskim udarima.

Za goste neuobičajeni doček na morskom odredištu. Umjesto sunca, kišobrani.

“Jučer smo stigli. Vrijeme je bilo dobro kad smo došli. Sada pada kiša, ali je toplo. Nadamo se boljem vremenu idućih dana”, kaže jedna turistkinja iz Njemačke.

“Željeli smo doći u Zadar, vidjeti što grad nudi. Nadam se da ćemo sve obići”, rekao je Andreas, također gost iz Njemačke.

Bez obzira na loše vrijeme, od posezone u Zadru očekuju mnogo. Hotelski smještaji su rasprodani, na radost turističkih radnika, izvještava reporter Al Jazeere Boris Gagić.

Očekuju barem prošlosezonske rezultate

“Deveti i deseti mjesec su nama najdraži, padne gužva, ali se očekuju prošlosezonski rezultati, možda i bolji. Naznaka dobre sezone”, kaže Zvonko Šupe iz Turističke zajednice Grada Zadra.

Prošli mjesec noćenja u gradu su premašila milijun u godini. Osim toga, 16 posto je više gostiju u prvih osam mjeseci u odnosu na 2013. godinu.

Nije malo onih koji sumnjaju da je trend rasta dolazaka turista pratila veća financijska dobit.

“Obično kome posao ne ide ima primjedbe. Hotelske kuće, dobri restorani, nećete od njih čuti da je onako kako to drugi predstavljaju”, kaže Šupe.

S pojavom sunca, kroz tmurne oblake, grad preplave turisti, uglavnom starije dobi, ali dolaze iz svih krajeva svijeta.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera