Zaev i Duncan: Bojkot referenduma znači bojkot budućnosti Makedonije

Alan Duncan se u Skoplju sastao i s ministrom vanjskih poslova Makedonije Nikolom Dimitrovim (EPA)

Bojkot referenduma, koji će u Makedoniji biti održan 30. septembra, značio bi bojkot budućnosti te zemlje i demokratije uopće, poručili su makedonski premijer Zoran Zaev i britanski ministar za evropska i američka pitanja Alan Duncan u utorak na sastanku u Skoplju.

Duncan je Makedoniji poželio uspješan referendum o sporazumu Atine i Skoplja o imenu te bivše jugoslovenske republike i prenio podršku Velike Britanije naporima Makedonije da ostvari svoje strateške ciljeve – članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u, prenosi agencija MIA.

“Sporazum koji su potpisali premijeri Grčke i Makedonije, Alexis Tsipras i Zoran Zaev, predstavlja značajan korak za budućnost Makedonije”, istakao je Duncan.

Zaev je izrazio uvjerenje da će velika većina građana izaći na glasanje o euroatlantskoj Makedoniji.

“Očekujem, također, da svi politički akteri u zemlji ostave po strani svoje interese i ispoštuju svoju dužnost da glasaju na referendumu u ovom historijskom trenutku za Makedoniju”, rekao je Zaev.

Stabilnost, sigurnost, prosperitet

On se s britanskim sagovornikom saglasio da bi pristupanje Makedonije euroatlantskim institucijama doprinijelo stabilnosti, sigurnosti i ekonomskom prosperitetu cijelog Balkana, saopćila je makedonska Vlada.

Duncan se u Skoplju sastao i s ministrom vanjskih poslova Nikolom Dimitrovim i tom prilikom također istakao značaj ishoda predstojećeg referenduma, kao i rezultata tekućih reformi u Makedoniji.

Duncan je pohvalio napredak Makedonije na putu ka EU i NATO-u i postignuća u izgradnji regionalnih odnosa i rješavanju sporova sa susjedima, saopćilo je makedonsko Ministarstvo vanjskih poslova.

Duncanova posjeta Skoplju odraz je čvrste britanske podrške nastojanjima Makedonije da postane članica evropske i euroatlantske porodice slobodnih i naprednih zemalja, zaključio je Dimitrov.

Izvor: Agencije