Zaev i Haradinaj: Međunarodna istraga o oružanom incidentu u Kumanovu


[Anadolija]

Makedonski i kosovski premijeri Zoran Zaev i Ramush Haradinaj složili su se da je potrebna međunarodna istraga za slučaj pitanju takozvane “Kumanovske grupe”.

“U tom aspektu imamo zajednički stav, a to je da je potrebno da se sprovede međunarodna istraga ili odrede međunarodni predstavnici koji će analizirati sve elemente i dati odgovore na pitanja građana Kosova. Mi na to pitanje gledamo kao na mogućnost koja ne smije biti prepreka za unapređenje odnosa dvije zemlje”, izjavio je Zaev.

Krivični sud u Skoplju osudio je krajem oktobra sedam članova te grupe na doživotne kazne zatvora zbog terorizma, dok su ostali dobili dugogodišnje zatvorske kazne. 

Pripadnici Kumanovske grupe optuženi su za oružane napade u dijelu Kumanova nazvanom “Divo naselje” 2015. godine. Od ukupno 37 članova te grupe i njihovih pomagača, od kojih su svi muškarci albanske nacionalnosti, 33 su proglašena krivim, a četvorica su oslobođena, podsjeća agencija Tanjug.

Zaev i Haradinaj razgovarali su i o unapređenju saradnje na putu eurointegracija i ekonomskoj saradnji, a Zaev je pozvao Haradinaja da početkom sljedeće godine posjeti Skoplje radi održavanja zajedničkog sastanka vlada Kosova i Makedonije na kojem će biti potpisani novi bilateralni sporazumi.

Zaev je izjavio da Kosovo i Makedonija nemaju otvorenih pitanja i da mogu da rade samo na unapređenju već dobre saradnje.

“U ovom trenutku se razgovara o potpisivanju 21 sporazuma, a sve je to u interesu dvije zemlje koje imaju iste aspiracije, članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji”, dodao je Zaev.

Doček u Prištini

Zaeva će primiti i predsjednik Kosova Hashim Thaci i predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veseli.

Uoči posjete kosovski premijer Ramush Haradinaj izjavio je kako očekuje da taj posjet “produbi” odnose sa Skopljem.

Kako je prenijela televizija RTK2, posjet Zaeva Prištini, prvi od preuzimanja premijerske dužnosti, Haradinaj tumači “kao znak dobre volje za daljnji razvoj odnosa”.

Haradinaj je uvjeren da će dolazak Zaeva produbiti sve teme, bez obzira na to koliko su one, kako je rekao, osjetljive.

Makedonija je kosovsku nezavisnost priznala u jesen 2008, podjseća Tanjug. 

Zaev je prvi premijer Makedonije koji je došao u službenu posjetu Kosovu od proglašenja nezavisnosti.

Makedonski premijer nedavno je boravio i u službenoj posjeti Beogradu.

Izvor: Al Jazeera i agencije