Zaev: Ivanov ima 10 dana da mi dodijeli mandat

Predsjednik Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoran Zaev dao je rok od 10 dana makedonskom predsjedniku Ðorgu Ivanovu da mu dodijeli mandat.

Govoreći za televiziju Telma o jučerašnjem nasilju u makedonskom parlamentu u kojem je povrijeđen, Zaev tvrdi da je bio unaprijed planirana meta za linč, prenosi Tanjug.

Kako je rekao, jedan od demonstranata mu se obratio riječima da je već napadnut Sela, a da je on sljedeći, aludirajući na teže povrijeđenog zastupnika Alijanse za Albance, Zijadina Sele. 

On je dodao da očekuje od aktuelnog predsjednika parlamenta Trajka Veljanovskog da najkasnije do utorka preda funkciju izabranom predsjedniku Sobranja Talatu Xhaferiju. 

Zaev je pozvao da se svi uzdrže od nasilja, da budu strpljivi i prisebni.

Ranije je približno hiljadu pristalica pokreta “Za zajedničku Makedoniju” održalo protest ispred izaslanstva Evropske unije, dajući podršku predsjedniku Ivanovu.

Istovremeno, niko od čelnika nove većine u Sobranju nije se odazvao na poziv Ivanova na razgovor.

‘Pokušaj ubistva s predumišljajem’

Zaev je ranije ocijenio kako su posljednji događaji u Sobranju bili pokušaj ubistva sa predumišljajem, planiran u dogovoru i koordinaciji sa policijskim strukturama.

Zaev je na konferenciji za novinare pozvao građane da ostanu mirni i prisebni, a zaposlenicima u državnim institucijama da djeluju u skladu sa zakonima države.

„Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i međunarodna zajednica vide kako smo ‘motor’ obnove demokratije u zemlji. Jučer je bio planiran pokušaj ubistva“, rekao je Zaev, koji je tokom konferencije i zaplakao.

On je najavio kako će nakon izbora predsjednika Sobranja politički proces biti nastavljen izborom nove makedonske vlade, koju, kako je rekao, svi očekuju.

Bolan transfer vlasti

Čestitao je Talatu Xhaferiju na izboru za predsjednika Sobranja, a lidera stranke VMRO-DPMNE i bivšeg premijera Nikolu Gruevskog, predsjedavajućeg parlamenta Trajka Veljanoskog, zvaničnika MUP-a Mitka Čavkova i predsjednika Ðorga Ivanova i njihove saradnike prozvao kako su odgovorni za sinoćnje nasilje.

„Jučer je bio test za građane i Makedoniju. Nasilje nije demokratska vrijednost. Nasilje nad novinarima inicirali su Gruevski, Ivanov, Trajanovski i Čavkov koje boli transfer vlasti. Oni su spremni žrtvovati državne interese“, poručio je Zaev i zatražio od državnog tužioca da hitno otvori istragu za jučerašnje nemire.

Inače, kako je ranije saopćeno iz SDSM-a, Zaev se neće odazvati pozivu predsjednika Makedonije Ivanova na sastanak svih lidera političkih partija na kojem bi se razmatrale mogućnosti za izlazak iz najdublje krize u kojoj se, kako se ocjenjuje, Makedonija našla u svojoj historiji.

Policija ‘sluša naredbe političara’

Agim Nuhiu, ministar unutrašnjih poslova Makedonije, najavio je da će se povući iz moralnih razloga, nakon sinoćnjih incidenata u Sobranju. Također je naglasio da određene strukture unutar MUP-a nisu izvršile svoju dužnost.

Nuhiu tvrdi da je insistirao na tome da se formira Operativni štab i prije početka protesta, te da je taj štab na kraju i formiran, a u njega su bili uključeni rukovodioci ministarstava iz svih oblasti. Naveo je da je za šefa Operativnog štaba imenovan direktor Biroa za javnu sigurnost Mitko Čavkov, bivši ministar MUP-a iz VMRO-DPMNE.

Međutim, kazao je da u trenutku eskalacije nasilja oko 20 sati Čavkov nije bio dostupan.

“Sa žaljenjem želim naglasiti da je očigledno da na strukture MUP-a političko djelovanje ima veliki uticaj, a to je za osudu. Neki zaposlenici MUP-a umjesto da poštuju zakon i izvršavaju svoje dužnosti, postupaju po naredbi političkih centara. To je za najoštriju kaznu i zbog toga moraju biti kažnjeni”, naglasio je Nuhiu.

Čavkov je smijenjen sa dužnosti šefa Operativnog štaba.

Ministar je kazao da je većina uposlenika MUP-a bila profesionalna i da je uz njihovu pomoć situacija stavljena pod kontrolu.

“Osjećam moralnu obavezu, zato što tokom ovog četveromjesečnog perioda koliko sam na čelu MUP-a, nisam uspio otkloniti uticaj politike u rukovodećim strukturama ministarstva i s toga zahtijevam moje povlačenje. Napravit ću sve da se stvore uslovi za prenos ovlasti i zahtijevaću pravnu i krivičnu odgovornost rukovodećih struktura MUP-a za jučerašnje događaje”, zaključio je Nuhiu.

Policija je ranije saopćila kako je osmero ljudi privedeno nakon jučerašnjeg nasilja u kojem je povrijeđeno 109 ljudi.

Izvor: Al Jazeera i agencije