Zaev: Ivanov izvršio državni udar

Lider makedonskih socijaldemokrata Zoran Zaev izjavio je da je predsjednik Makedonije Đorge Ivanov “izvršio državni udar” odlukom da mu ne dodjeli mandat za sastav nove vlade.

Ivanov mora povući odluku i dodjeli mandat za formiranje nove vlade, budući da ga ustav obavezuje na to da ne smije negirati većinsku volju građana pretočenu u 67 mandata poslanika, poručio je Zaev u obraćanju javnosti, javila je MIA.

“Ivanov je uvukao Makedoniju u duboku krizu sa nesagledivim posljedicama po državu i građane”, rekao je Zaev i dodao da šef države na taj način spriječava legalan i legitiman transfer vlasti.

Zaev, lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije, pozvao je građane da ostanu mirni i na liniji demokratskih procesa koji vode ka formiranju nove reformske vlade u Makedoniji koja će se, kako je rekao, fokusirati na realne potrebe građana i države, kao i na vladavinu prava.

Uprkos svim pritiscima međunarodne zajednice na Ðorga Ivanova da mandat za sastav nove vlade da lideru SDSM-a Zoranu Zaevu, koji je, zajedno sa albanskim strankama, prikupio 67 poslaničkih potpisa, šest više od neophodnog 61, makedonski predsjednik je odbio to da učini.

Pred posjetu Mogherini

To se dogodilo dan uoči posjete šefice evropske diplomatije Federice Mogherini Skoplju.

Ovo odbijanje Ivanova odjeknulo je kao bomba, sudeći po naslovima domaćih makedonskih i stranih elektronskih medija, a suština je odluke Ivanova da, kako je rekao, ne može da povjeri mandat nekome ko ugrožava nezavisnost i suverenitet Makedonije.

Izvor: Al Jazeera i agencije