Zaev: Laž je da će Makedonija tužiti Srbiju za genocid

Zaev je povrijeđen u nedavnom nasilju u Sobranju (AP)

Predsjednik opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev tvrdi da nije tačno da će Skoplje tužiti Srbiju za genocid.

Zaev je u intervjuu za list Danas rekao da Srbija nije samo susjed Makedonije već narod s kojim ta država dijeli prošlost.

Zaev, koji je oko SDSM-a okupio većinu u makedonskom parlamentu sa dvjema albanskim partijama, DUI-jem i Besom, kaže da će se, ako postane premijer, zalagati za unapređenje ionako dobrih odnosa sa Srbijom.

“Ja ću kao premijer da se zalažem da unaprijedim međusobnu saradnju na svim nivoima. Samo ćemo na taj način doprinijeti dobrobiti građana Srbije i Makedonije i to je ono što vjerujem da oni priželjkuju i očekuju od nas”, rekao je Zaev.

Na konstataciju da dio javnosti u Srbiji smatra da politička kriza u Makedoniji ima etničke osnove i da je njena suština u albanskom separatizmu Zaev kaže da nema separatizma već želje da svi narodi koji žive u Makedoniji stoje zajedno.

“Nema separatizma, svi smo zajedno, Makedonci, Albanci, Turci, Srbi, Vlasi, Romi, Bošnjaci, svi stojimo iza ovog programa vlade, koji će garantovati jedinstvenu Makedoniju”, kazao je Zaev.

Program nove vlade

Govoreći o platformi koja daje ravnopravnost albanskom jeziku na cijeloj teritoriji Makedonije, Zaev kaže da taj dokument sadrži mjere za rješavanje problema i potreba svih građana u skladu s Ustavom.

Potvrdio je da platforma predviđa širu upotrebu jezika nacionalnih manjina: albanskog, turskog, srpskog, romskog jer, kaže, time dobijaju svi građani Makedonije, a Makedonci ne gube ništa.

On je također rekao da programom nove vlade nije predviđeno mijenjanje ni himne ni grba i zastave, a neće se mijenjati ni ustavno ime Makedonije.

Također, neće se ni drugi narodi osuđivati za genocid. “Nema osuđivanja drugih naroda za genocid kao što su bile laži kako bi nas posvađali s našim prijateljskim, srpskim narodom”, rekao je.

Kako je dodao, pobijeđen je režim koji je gradio podjele među narodima i pobijedio je koncept zajednice.

“Nepopravljiv sam optimista da Republika Makedonija bude primjer u regiji i Evropi kako je olovkom i glasom poražen režim koji se posljednjim silama održavao kreiranjem međuetničkih podjela”, rekao je Zaev.

Izvor: Agencije