Zaev: Ne polažemo jedini pravo na naslijeđe Aleksandra Velikog

Zoran Zaev
Zaev: Povijest pripada ne samo nama, već i Grčkoj i mnogim drugim zemljama (Al Jazeera)

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je u subotu da je spreman odreći se tvrdnje da njegova zemlja jedina polaže “pravo na naslijeđe Aleksandra Velikog”, kako bi pomogao da se riješi 26-godišnji spor sa susjednom Grčkom oko pitanja imena Makedonije.

“Odričem se [tvrdnje] da je Makedonija jedini nasljednik Aleksandra. Povijest pripada ne samo nama, već i Grčkoj i mnogim drugim zemljama”, rekao je Zaev u televizijskom intervjuu u petak navečer, prenosi Tanjug agenciju AP.

Američka agencija podsjeća da je od stjecanja neovisnosti od Jugoslavije 1991. godine, Makedonija tvrdila da polaže pravo barem na dio naslijeđa najpoznatijeg vladara antičke Makedonije.

To je razbjesnilo Grke, koji na ime Makedonija gledaju kao na skrivene ekspazionističke pretenzije na regiju Makedonija u sjevernoj Grčkoj.

Posrednik Ujedinjenih naroda u pregovorima Atene i Skoplja Matthew Nimetz, ranije ovog mjeseca je izjavio kako spor Makedonije s Grčkom o imenu može i treba biti riješen iduće godine.

Izjavio je to u Bruxellesu, gdje je nakon tri godine pauze održan sastanak makedonskih i grčkih pregovarača s posrednikom UN-a.

Nimetz je nakon sastanka dodao da je u obje zemlje poboljšana klima kada je riječ o pronalasku rješenja za spor o imenu.

Nimetz: Naporan rad, a ne čarobni štapić

“Nakon toliko godina ne postoji novo magično ime koje će se pojaviti i riješiti problem. O ovome ćemo ponovno razgovarati i razmotriti mnoge mogućnosti. Ono što treba učiniti jest pronaći najbolje moguće rješenje za ovaj teški problem. On se ne može riješiti čarobnim štapićem već napornim radom, dobrom diplomacijom, jer već imamo dobre diplomate i dobre ministre vanjskih poslova. Dakle, naporan posao i politička volja”, kazao je Nimetz.

Nimetz je najavio da će razgovori biti intenzivirani novim susretima u siječnju, veljači i ožujku u New Yorku.

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je da se u kontaktima s Grčkom nije stiglo dotle da se razgovara o nekim novim imenima za Makedoniju te da su imena koja se pojavljuju u javnosti vjerojatno prijedlog medija.

Zbog spora o imenu Grčka je Makedoniji 2008. blokirala ulazak u NATO, a njegovo je rješavanje i jedan od uvjeta za početak pregovora s EU-om o članstvu. 

Atena ne priznaje Makedoniju pod njezinim ustavnim imenom Republika Makedonija i tvrdi da je to ime sjeverne grčke provincije od antičkih vremena.

Zbog spora s Grčkom, Makedonija je nakon proglašenja neovisnosti 1991. primljena u UN pod privremenim nazivom Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija.

Izvor: Agencije