Zaev očekuje rješenje spora s Grčkom prije samita EU-a u junu

'Razgovarali smo o nekoliko opcija i jedna od njih prihvatljiva je za obje strane', rekao je Zaev (EPA)

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je u Sofiji da je s grčkim kolegom Alexisom Tsiprasom razgovarao o sporu u vezi s imenom koje bi bilo prihvatljivo za obje strane i da očekuje da će rješenje biti pronađeno u junu prije samita čelnika Evropske unije.

Zaev je novinarima rekao da dogovor u vezi s tim višegodišnjim sporom ovisi o mnogo faktora i da će, kako kaže, ako ne dođe do dogovora u junu, napori za nalaženje problema biti nastavljeni, prenosi Tanjug.

“Razgovarali smo o nekoliko opcija i jedna od njih prihvatljiva je za obje strane”, rekao je Zaev ne precizirajući o kojoj je opciji riječ.

Dodao je da će konsultacije biti nastavljene i da vjeruje da će, ako to bude moguće, rješenje biti pronađeno.

Prilika za Makedoniju

Sastanak Vijeća Evropske unije zakazan je za 25. i 26. juni u Briselu.

Ako dotad bude postignut napredak u rješenju problema imena Makedonije, ta zemlja ima šansu ne samo da počne pregovore o članstvu u Evropskoj uniji nego i da se priključi NATO-u.

Pokušaje Makedonije da se priključi NATO-u i EU dugi niz godina blokira Grčka, koja smatra da pod sadašnjim imenom Republika Makedonija ima teritorijalne pretenzije prema sjevernoj grčkoj regiji istog naziva.

Dvojica premijera zabilježila su napredak u pronalaženju rješenja, tvrdi Zaev.

Oni su, rekao je, razmatrali moguće opcije “kreativnih rješenja” koje je makedonska strana predstavila u završnoj fazi pregovora.

Zaev je rekao i da su od danas prijateljski odnosi Makedonije i Grčke još jači i da garantira da će njegova zemlja, kad je o članstvu u EU-u riječ, imati jake institucije i vladavinu prava, kao i da će osigurati priliku za mlade.

Izvor: Agencije