Zaev oslobođen optužbe da je primio 160.000 eura mita

Zoran Zaev, Makedonija
Zaev je sve vrijeme upozoravao da se radi o zlonamjernoj optužbi protiv njega kako bi ga spriječili da se bavi politikom (EPA)

Makedonski premijer i lider najutjecajnije vladajuće stranke Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM), Zoran Zaev, oslobođen je krivice u slučaju “mita”, odlučio je Osnovni sud u Skoplju. 

Zaev, koji je na vlasti od juna 2017, bio je optužen za krivično djelo primanja mita u iznosu od 160.000 eura od lokalnog poslovnog čovjeka za kupovinu građevinskog zemjišta u Strumici, gradu u kojem je bio gradonačelnik.

Iako je državna tužiteljica Valentina Bislimovska tvrdila da će dokazati krivicu Zaeva za primanje mita iz 2013, sudija Darko Todorovski je premijeru izrekao oslobađajuću presudu. Postupak protiv Zaeva je bio odlagan od početka 2016. 

Vjerodostojnost snimka

Zaev je sve vrijeme upozoravao da se radi o zlonamjernoj optužbi protiv njega kako bi ga spriječili da se bavi politikom. Svaki put je govorio da će dokazati apsurdnost tih optužbi.

Državno tužilaštvo je podnijelo kao dokaz video snimljen skrivenom kamerom tokom razgovora Zaeva s poslovnim čovjekom, ali je advokat makedonskog premijera Filip Medarski osporio vjerodostojnost tog dokaza.

Snimak je objavljena 2015. na YouTubeu, na vrhuncu političke krize u Makedoniji, kada je opozicija koju je tada vodio Zaev objavljivala snimke kojima je htjela pokazati da je vlast tadašnjeg premijera Nikole Gruevskog korumpirana.

Izvor: Agencije