Zaev predao Ivanovu potpise za formiranje vlade

Predsjednik Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoran Zaev predao je predsjedniku Makedonije Đorgu Ivanovu potpise 67 zastupnika, koji su mu dali podršku kako bi dobio mandat za formiranje vlade, dok ispred Sobranja demonstriraju pristalice stranke VMRO-DPMNE.

Zaev je rekao da podrška zastupnika njegove partije, kao i tri albanske stranke, garantira mogućnost formiranja nove vlade, okončanja krize i normaliziranja stanja u Makedoniji.

Prema Ustavu, predsjednik države trebao bi uručiti mandat Zoranu Zaevu. Nakon toga počinje teći rok od 20 dana za sastavljanje vlade.

“Očekujem da mi predsjednik Ivanov uruči mandat u najskorije vrijeme, kako bismo mogli početi pregovore za formiranje nove vlade. Istovremeno, koristim priliku da pošaljem poruku svim građanima i institucijama u državi, da slijedi mirni i brzi transfer vlasti u zemlji“, istakao je Zaev.

Reporterka Al Jazeere Milka Smilevska javlja iz Skoplja kako su iz SDSM-a javili da im je Ivanov na sastanku rekao da će im dati mandat sutra ili prekosutra.

Protest ispred Sobranja

U međuvremenu, ispred Sobranja okupile su se pristalice VMRO-DPMNE-a nakon što su mirno prošetali kroz centar Skoplja.

Oni se protive koaliciji SDSM-a i Demokratske unije za integraciju.  Na osnovu informacija iz medija pod kontrolom VMRO-DPMNE, simpatizeri ove stranke strahuju da će politički dogovor promijeniti uređenje zemlje.

Strahuju da je Zaev dogovorio s albanskom strankom promjenu Ustava, federalizaciju i uvođenje kantona te da albanski bude drugi oficijelni jezik u Makedoniji.

Zaev je demantovao ove navode, rekavši da je pregovarao sa predstavnicima DUI-ja, ali da nema promjene himne, Ustava, grba ili zastave. Rekao je da, protivno medijskim navodima, neće biti uvedene dvojezične novčanice, niti će biti izglasana rezolucija da je počinjen genocid na Albancima od 1912. do 1956.

Potvrdio je da je pregovarao o široj upotrebi albanskog jezika na lokalnom i državnom nivou u okvirima koje dozvoljava Ustav.

Evropski komesar za proširenje Johannes Hahn i NATO ranije su zatražili od Ivanova da mandat za formiranje vlade povjeri Zaevu, jer je SDSM objavio da je osigurao većinsku podršku u Sobranju.

Ivanov je ranije rekao da će mandat dati stranci koja sakupi najmanje 61 potpis podrške u parlamentu, koji ima 120 zastupnika.

Parlamentarni izbori u Makedoniji održani su 11. decembra, a Ivanov je mandat prvo povjerio lideru VMRO-DPMNE-a Nikoli Gruevskom. Međutim, njegovi pregovori s vodećom albanskom partijom Demokratskom unijom za integracije (DUI) nisu uspjeli.

Gruevski protiv formiranja vlade

Na tim izborima VMRO-DPMNE osvojio je 51 mandat, SDSM 49, a DUI 10.

Pokret BESA, nova albanska opoziciona stranka, osvojio je pet mandata, Alijansa za Albance tri, dok je dva mjesta u novom sazivu dobila Demokratska partija Albanaca.

Gruevski je protiv toga da mandat za formiranje vlade bude povjeren Zaevu zato što se, kako navode lokalni mediji, plaši velikog narodnog protesta, koji “neće moći zaustaviti”.

Izvor: Al Jazeera i agencije