Zaev predstavio program ‘nove vlade’

U Makedoniji, čelnik SDSM-a Zoran Zaev predstavio je program, kako je nazvao, ‘nove vlade’.

Naglasio je da će ta vlada predložiti zakonska rješenja kojima će se proširiti upotreba albanskog jezika u okviru 5. amandmana na Ustav Makedonije. “O ostalim elementima albanske platforme”, kazao je Zaev, “može se razgovarati”.

Naglasio je posvećenost nove parlamentarne većine jačanju unitarnosti, suvereniteta i stabilnosti zemlje.

“Niko nema pravo blokirati demokratski proces iza kojeg stoje građani”, kazao je Zaev i poslao poruku predsjedniku države.

Program u interesu svih građana Makedonije

“Pozivam Đorga Ivanova, uprkos tome što nema ustavne ingerencije, da konstatira da postoji program nove vlade koji je u interesu svih građana Makedonije i koji garantira i štiti unitarni karakter države i vodi zemlju ka razvoju. Hitno su potrebni dobar život, razvoj i jednakost, odlučna borba protiv kriminala i korupcije te efikasnije institucije”, naveo je Zaev.

Glavni sekretar OSCE-a Lamberto Zannier tokom boravka u Skoplju poručio je makedonskim političarima da moraju naći način za izlazak iz političke krize i da krenu dalje, formirajući vladu u saglasnosti sa demokratskim principima i standardima te u skladu s vladavinom prava.

Prethodno je i visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini upozorila da je situacija u Makedoniji zabrinjavajuća te izrazila strahovanje da bi tamošnja politička i institucionalna kriza mogla prerasti u međuetnički sukob, koji bi se mogao proširiti i izvan makedonskih granica.

Izvor: Al Jazeera i agencije