Zaev prihvata geografsku odrednicu u novom imenu Makedonije

Bez detalja o novom imenu Makedonije u fazi pregovora (Tanjug)

Makedonski premijer Zoran Zaev saopštio je da je spreman da prihvati geografsku odrednicu u novom imenu države jer smatra da je to način da se okonča višedecenijski spor sa Grčkom.

Makedonska vlada, međutim, ne želi da otkrije više detalja u vezi sa ovom izjavom Zaeva.

Vladin portparol, Mile Bošnjakovski, kaže da je najbolje da sve još ostane tajna kako se ne bi naštetilo pregovaračkom procesu.

“Detalje pregovora u ovoj fazi nećemo otkrivati s obzirom na to da je reč o procesu od veoma velikog značaja i dugogodišnjem problemu koji vodi ka rešenju. A rešenje će biti rezultat zajedničkog kompromisa koje će zaštiti dostojanstva građana obeju država”, rekao je Bošnjakovski.

On je rekao i da vlada neće polemisati sa medijima o ovom pitanju, rekao je Bošnjakovski i dodao da izjavi premijera Zaeva nema šta da doda.

Gornja ili Sjeverna Makedonija

Bošnjakovski je to rekao na konferenciji za novinare, a povodom pisanja grčke “To vime” da se u dokumentu medijatora Metjua Nimica nalaze predlozi novog imena i da je reč o geografskim pojmovima – Gornja ili Severna Makedonija.

Portal Faktor piše da je došao i taj trenutak na makedonskoj političkoj sceni kada je premijer javno i nedvosmisleno reći da je spreman da prihvati da deo novog imena Makedonije bude geografska odrednica.

Makedonski premijer Zaev je ranije danas rekao da je spreman da prihvati geografsku odrednicu kao deo rešenja za novo ime Makedonije jer želi da dogovor bude postignut u inače teškom pregovaračkom procesu koji, međutim, kako se pokazalo, nije i nerešiv.

Zaev je to izjavio nakon što je grčki ministar spoljnih poslova Nikos Kocijas pozvao vlasti u Skoplju da saopšte predlog novog imena Makedonije i da to objasne i građanima.

Izvor: Agencije