Zaev: Referendum o novom imenu Makedonije najesen

Zoran Zaev je uvjeren da će svi podržati sporazum, pa i opozicija, jer građani Makedonije žele promjene (Al Jazeera)

Referendum na kojem će se građani Makedonije izjašnjavati o sporazumu o novom imenu te bivše jugoslovenske republike bit će održan 23. ili 30. septembra, odnosno 7. oktobra, izjavio je makedonski premijer Zoran Zaev.

Ahmeti: Albanci će biti državljani RSM-a

Ali Ahmeti, predsjednik Demokratske unije za integracije, partije Albanaca u Makedoniji, izjavio je da će, kada grčko-makedonski sporazum stupi na snagu, Albanci u pasošima biti evidentirani kao državljani Republike Severne Makedonije.

On je za portal AlsatM kazao da Albanci u Makedoniji nikada nisu bili dio problema s imenom te bivše jugoslovenske republike.

‘Pitanje imena s Grčkom nije problem za Albance. To je problem za makedonsku zajednicu. Dakle, taj dio spora nije bio pitanje Albanaca u Makedoniji i mislim da sa ovim sporazumom definirana pitanja i stvari dolaze na njihovo mjesto. Albanci su građani Republike Makedonije’, rekao je Ahmeti, predsjednik DUI-ja, članice vladajuće koalicije.

On je u intervjuu za grčku televiziju ERT rekao da je cilj da se do 15. januara završe sve predviđene obaveze.

Makedonski premijer je kazao da će referendum imati obavezujući karakter i da će sporazum prihvatiti svi, pa čak i predsjednik Ðorge Ivanov.

Sabor potvrdio Zakon

Ivanov je odbio potpisati Zakon o ratifikaciji sporazuma, koji su Atina i Skoplje potpisali prošlog mjeseca na grčkoj strani Prespanskog jezera.

Sporazum, između ostalog, predviđa da novo ime te bivše jugoslovenske republike bude Reublika Sjeverna Makedonija.

Sobranje je u srijedu drugi put izglasalo Zakon o ratifikaciji sporazuma, a naredni korak je potvrđivanje na referendumu.

Sporazum predviđa i promjenu makedonskog Ustava, čemu se Ivanov najviše protivi.

Upitan za rokove, Zaev kaže da je cilj da sve bude okončano do 15. januara naredne godine.

Možda prije Nove godine

“Ako se to dogodi ranije, to je u redu. Želimo da sve bude okončaon prije božićnih praznika, pa čak i prije Nove godine”, rekao je Zaev.

Dodao je da je čak i Ivanov kazao da će referenduma biti.

Uvjeren je, kaže, da će svi podržati sporazum, pa i opozicija, jer građani Makedonije žele promjene i integracije u NATO i Evropsku uniju.

Izvor: Agencije