Zaev u Sofiji: Otvaramo poglavlje evropske historije

Dogovorene su ključne stavke Ugovora o dobrosusjedskim odnosima Makedonije i Bugarske.

To je potvrđeno nakon susreta makedonskog premijera Zorana Zaeva sa bugarskim kolegom Bojkom Borisovim u Sofiji.

Premijeri su dogovorili dijelove Ugovora koji te dvije zemlje do sada nisu usaglasile zbog različitih stavova o historijskim činjenicama, događajima i ličnostima koje obje zemlje baštine kao naslijeđe.

Kako je rečeno, do augusta će se usaglašavati preostale male razlike u tekstu Ugovora. Potpisivanjem ovog dokumenta Bugarska uvjetuje podršku Makedoniji za početak pregovora za članstvo u EU.

‘Radost i u Skoplju i u Sofiji’

“Šaljem poruku, i Bugarskoj i Grčkoj, da je Makedonija danas zatvorila poglavlje u historiji s nacionalizmom i mržnjom, i otvara poglavlje evropske zajedničke historije koja će nas zbližavati, a ne razdvajati. Evropska budućnost treba biti prednost koju svi narodi na Balkanu trebaju uživati”, kazao je makedonski premijer Zaev.

Borisov je rekao: “Iz godine u godinu se sporimo oko teme šta je zajednička historija Makedonije i Bugarske, a šta nije. Umjesto da se svađamo, trebamo se radovati jedni drugima, i s jedne i s druge strane granice. Historijske ličnosti kao Todor Aleksandrov, pjesnik Nikola Vapcarov ili Car Samoil mogu biti povod za radost i u Skoplju i u Sofiji”.

Izvor: Al Jazeera