Zaev: Velik korak u rješavanju spora o imenu Makedonije

Zoran Zaev, Makedonija
Zaev je sve vrijeme upozoravao da se radi o zlonamjernoj optužbi protiv njega kako bi ga spriječili da se bavi politikom (EPA)

Makedonski premijer Zoran Zaev smatra da je učinjen “veliki korak” u rješenju spora između Makedonije i Grčke o imenu bivše jugoslovenske republike Makedonije.

“Dva nedavna susreta ministara vanjskih poslova Makedonije i Grčke u Atini i Skoplju pridonijeli su stvaranju prijateljskih odnosa. To nije rješenje, ali učinjen je veliki korak”, rekao je on novinarima u Skoplju.

Uvjeren je da će pronaći nova rješenja u decembru ove i početkom 2018. godine, na susretima o tom pitanju, koji se odvijaju pod okriljem Ujedinjenih naroda.

Između Skoplja i Atine od 1991. godine traje spor o imenu te bivše jugoslavenske republike, koje Grčka odbija priznati, jer smatra da je ime Makedonija dio njene povijesne baštine.

Blokada euroatlantskog puta

Atina blokira proces pristupa Makedonije Evropskoj uniji i NATO-u.

Zaev je ponovio da će svako rješenje koje bude pripremljeno s opozicijom biti postavljeno na referendumu i da će o njemu odlučiti državljani Makedonije.

Grčki ministar vanjskih poslova Nikos Kotzias je garantirao u Skoplju, tokom prošlosedmične posjete, da će Grčka podržati pristup Makedonije EU i NATO-u čime bude riješeno pitanje imena bivše jugoslovenske republike.

Izvor: Agencije