Zaev za rješenje spora o imenu Makedonije, ali ne po svaku cijenu

Makedonski premijer smatra da rješavanje spora o imenu ne podrazumijeva promjenu Ustava, niti vidi potrebu za tim (EPA)

Makedonski premijer Zoran Zaev poručio je kako će “Makedonija uraditi sve što može kako bi se pronašlo rješenje za spor oko imena s Grčkom, ali ne po svaku cijenu”.

“Apsolutno znamo šta je moguće, šta je prihvatljivo i koliko daleko možemo ići. Uradit ćemo sve što možemo da pronađemo rješenje za 25-godišnji gorki spor, ali ne po svaku cijenu”, rekao je on, a prenijela agencija Mia.

Prema njegovim riječima, “bilo kakvo rješenje spora mora jamčiti identitet i dostojanstvo za obje strane”.

Ponovio je da mu je prihvatljiva geografska odrednica.

EU i NATO kao perspektiva

“Držimo se stava da su dostojanstvo i identitet vitalna pitanja. Uvjeren sam da Makedonija može pronaći rješenje kroz konsenzus u interesu njene perspektive za članstvo u NATO-u i EU”, rekao je Zaev.

Vjeruje da rješenje mogu postići državne institucije i politički akteri, ali uz udružene snage vlade i opozicije.

Još je rekao da je Makedonija spremna iskoristiti svaku priliku koja vodi do rješenja, jer bi spor trebao biti okončan postizanjem međunarodnog sporazuma.

Najavio je i da bi pregovarački proces mogao biti nastavljen idućeg tjedna, sastankom posrednika Ujedinjenih naroda Matthewa Nimetza s ministrima vanjskih poslova Makedonije i Grčke.

Smatra i da proces rješavanja spora o imenu ne podrazumijeva promjenu Ustava, niti vidi potrebu za tim.

“U pregovorima o imenu, zahtjev za promjenu Ustava je stav Grčke, ali mi imamo naš”, rekao je Zaev te podsjetio da je Makedonija promijenila Ustav 1993. godine.

Pet potencijalnih imena

“Sve što sada činimo jeste dokazivanje da Makedonija nema nikakve ambicije, ni teritorijalne ni neke druge, da Makedonija nema iredentističke pretenzije. Makedonija želi graditi prijateljstvo”, poručio je Zaev.

Prethodno je Zaev potvrdio kako je spreman prihvatiti geografsku odrednicu u novom imenu države, jer smatra da je to način za okončanje spora s Grčkom.

Prema neslužbenim informacijama do kojih su došli mediji, u pitanju je pet prijedloga imena: Sjeverna Makedonija, Gornja Makedonija, Nova Makedonija, Republika Makedonija (Skoplje), Vardarska Republika Makedonija.

Izvor: Agencije