Zagovornik nezavisnosti kandidat za predsjednika Katalonije

Jordi Sanchez je povukao kandidaturu jer ga je špansko pravosuđe odbilo osloboditi kako bi bio prisutan pri preuzimanju dužnosti (EPA)

Zagovornik katalonske nezavisnosti Jordi Sanchez, koji je u pritvoru, opet je imenovan kandidatom za predsjednika Parlamenta te španske pokrajine, a takav je izbor podržao i bivši katalonski predsjednik Carles Puigdemont, koji je iz Berlina ponovno pozvao Madrid na dijalog.

“Predlažem da zastupnik Jordi Sanchez bude kandidat. On je dobio najviše podrške”, napisao je na Twitteru predsjednik Parlamenta Rogert Torrent.

Pri prethodnom pokušaju u martu Sanchez je povukao svoju kandidaturu, jer ga je špansko pravosuđe odbilo osloboditi kako bi bio prisutan pri preuzimanju dužnosti u Parlamentu.

Od početka godine riječ je o četvrtom pokušaju predsjednika Parlamenta da predloži kandidata za predsjednika Katalonije.

Prvi je bio imenovan Puigdemont, koji je u egzilu, zatim Sanhcez te zatim i bivši član i glasnogovornik Puigdemontove vlade Jordi Turull.

Parlament zasjeda naredne sedmice

Datum sljedećeg zasjedanja novog saziva Parlamenta na kojem bi se glasalo o predsjedniku Katalonije bit će utvrđen iduće sedmice.

Ne bude li novi predsjednik Katalonije imenovan prije 22. maja, automatski će biti raspisani novi pokrajinski izbori.

Sve dok nema svoju vladu, Katalonija je pod “patronatom” Madrida, koji je toj pokrajini ukinuo autonomiju pošto je 27. oktobra izglasala nezavisnost, koja nikada nije zaživjela.

Puigdemont je ranije pozvao Španiju da poštuje demokratiju, međunarodne sporazume i prema, rezolucijama Ujedinjenih naroda, oslobodi političke zatvorenike.

Pozvao je Madrid na dijalog, govoreći na prvoj konferenciji za novinare nakon izlaska iz njemačkog pritvora.

Izvor: Agencije