Zagreb: Aktivisti traže ostavku hrvatskog ministra zdravlja

Milan Kujundžić
Kujundžić je razgovarao s Plenkovićem o kupovini svojih kuća i kaže da nisu razgovarali o njegovoj ostavci (Al Jazeera)

Ispred ministarstva Zdravlja u Zagrebu aktivisti su organizirali prosvjed pod sloganom “Zagreb za Zaprešić”.

Učesnici prosvjeda, ukupno njih pet, smatraju da ministar Kujundžić snosi odgovornost zbog događaja u Zaprešiću, gdje je prije nekoliko dana umro 22-godišnji Matteo Ružić, nakon što mu je pozlilo na ulici.

Okupljeni su zatražili ostavku ministra, reorganizaciju zdravstvenog sektora i preusmjeravanje sredstava koja iz Hrvatske idu u BiH dok se ne sredi situacija u matičnoj zemlji.

“Znamo što se tamo desilo, treba se probuditi jer ovo je prežalosno, naše zdravstvo, šta smo mi, bube koje na cesti ostaju pet sati mrtve? Di je tu ljudskost, ministre šta radiš tamo di jesi, tu dođi i makni se, to je jedino rješenje”, kazala je Ana Ilić, aktivistica iz Zaprešića.

Čelnik Mosta nezavisnih lista Božo Petrov poručio je kako će njegova stranka, ako hrvatski premijer Andrej Plenković ne smijeni ministra zdravstva Milana Kujundžića, zajedno s kolegama iz oporbe pokrenuti inicijativu za opoziv tog ministra zbog tragedije u Zaprešiću kod Zagreba u kojoj je, dok je čekao na dolazak hitne pomoći, preminuo 21-godišnji Matteo Ružić.

“Svjesno se riskiralo da se u Zaprešiću, praktički u predgrađu Zagreba, dogodi smrt mladića nasred ulice zbog neorganizacije. Ne možemo okretati glavu, tvrditi da je sve i savršenom redu i da drugačije od ovoga ne može. Nužno je spoznati greške i propuste, te konkretnim potezima vratiti povjerenje građana u hrvatsko zdravstvo”, poručio je Petrov na svom Facebook profilu. 

Mostova saborska zastupnica i predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Ines Strenja Linić jučer je, podsjeća Petrov, poručila premijeru Plenkoviću da smijeni ministra zdravstva Milana Kujundžića.

“Nemoguće je prijeći preko ignorancije i nečinjenja koje su za ministra zdravstva uobičajen način funkcioniranja. Zato bi premijer Plenković morao racionalno sagledati nezavidnu situaciju u kojoj se hrvatsko zdravstvo nalazi i povući ključni potez. Ako u narednim danima premijer Plenković ne smijeni ministra zdravstva, Most će u dogovoru s kolegama iz oporbe započeti konzultacije kako bi pokrenuli inicijativu za opoziv u Hrvatskom saboru”, poručuje čelnik Mosta.

‘Kujundžić reformu spremio u ladicu’

Petrov navodi i kako je niz konkretnih i ključnih problema ministar Kujundžić propustio riješiti, dok je, kaže, reformu hitne pomoći koju su izradili stručnjaci u proljeće 2016. spremio u ladicu.

Naglasio je i kako položaj liječnika i medicinskih sestara također nije riješen, bolnički sustav nije reorganiziran.

“Upravo taj dio vapi za reorganizacijom jer je najveći potrošač u zdravstvenom sustavu. Liste čekanja, za pretrage su postale toliko obimne da se ne mogu ni kontrolirati”, ističe Petrov.

Ružiću je pozlilo u nedjelju na ulici. U pomoć je prvo stigao tim Hitne medicinske pomoći bez liječnika, budući da je tim s liječnikom bio na intervenciji u Jastrebarskom.

Tim s liječnikom stigao je 27 minuta nakon poziva, no mladić je preminuo, a u to vrijeme je u Jastrebarskom preminula jedna osoba, priopćio je u ponedjeljak Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije.

Smrt 21-godišnjeg mladića u Zaprešiću kraj Zagreba potaknula je pitanje odgovornosti i organizacije Hitne pomoći u Hrvatskoj.

U pomoć mu je stiglo sanitetsko vozilo jer je vozilo Hitne pomoći s liječnikom bilo na drugoj intervenciji, dok Hitna pomoć iz Jastrebarskog nije stigla na vrijeme.

Medicinska sestra i tehičar, prema aktualnom Pravilniku, nemaju ovlasti primjenjivati sve postupke kao liječnik u tim situacijama.

Slučaj je potaknuo i prosvjede građana Zaprešića u ponedjeljak, koji od gradonačelnika Željka Turka traže da pronađe mehanizme za bolje funkcioniranje Hitne pomoći u gradu.

Pozvali su i stanovnike drugih gradova da im se pridruže u prosvjedima.

Ministar Kujundžić je izjavio kako se ne smatra odgovornim za smrt mladića u Zaprešiću, ali da će dati ostavku ako igdje prepozna da je odgovoran za to, što za sad ne prepoznaje.

“Ako igdje prepoznam da sam odgovoran za Zaprešić, dat ću ostavku, no u ovom trenutku ne prepoznajem. Ne smatram se politički odgovornim, već izražavam sućut i žaljenje”, poručio je Kujundžić.

Ministar: Svi Hrvati odgovorni za zdravstveni sustav

Najavio je da će im sljedeći korak biti da gradske i županijske prijeme Hitnih službi smjeste u iste prostore, što će djelatnicima uvelike olakšavati posao.

Ministar je ustvrdio da su svi Hrvati odgovorni za zdravstveni sustav i da ga svi trebaju popravljati i čuvati.

Komentirajući najavu obitelji preminulog mladića u Zaprešiću kako će zbog smrti sina podići tužbu, ministar je odgovorio: “Što god bude, bit će.”

Također je rekao kako se inspekcija nalazi na terenu, da sustav u brojnim segmentima dobro funkcionira te da će vidjeti je li bilo slabosti.

Gradonačelnik Zaprešića izrazio je žaljenje zbog slučaja preminulog Mattea Ružića, istaknuvši kako se nada da će ta žrtva biti pokretač nužno potrebnih promjena čitavoga sustava kako bi se sanirale manjkavosti i spriječile buduće žrtve.

Izvor: Al Jazeera i agencije