Zagreb: Damir Boras ponovno izabran za rektora

Damir Boras, Rektor, Zagrebačko Sveučilište
Sjednica na kojoj je izabran rektor održana je iza zatvorenih vrata, unatoč apelu novinara iz 21 medijske redakcije (Al Jazeera)

Aktualni rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras ponovno je izabran na tu dužnost te će najveće hrvatsko sveučilište voditi u četverogodišnjem mandatnom razdoblju od 1. listopada 2018. do 1. listopada 2022.

Senat zagrebačkoga Sveučilišta izabrao je rektora tajnim glasovanjem u prvom izbornom krugu.

Od 70 članova Senata Boras je, prema neslužbenim informacijama, dobio 54 glasa, a njegov protukandidat Damir Bakić dobio je 15 glasova dok je jedan listić bio nevažeći, prenosi agencija Hina.

Tako je Sveučilište u Zagrebu, utemeljeno u drugoj polovini 17. stoljeća, i najstarije je sveučilište s neprekidnim djelovanjem u Hrvatskoj i među najstarijima u Europi, dobilo novoga rektora. Samo jednom u njegovoj dugoj povijesti na čelu toga sveučilišta bila je žena – prof. dr. Jasna Helena Mencer i to u razdoblju od 2002. do 2006.

Izvanredna sjednica Senata na kojoj je izabran novi rektor održana je iza zatvorenih vrata, unatoč apelu novinara iz 21 medijske redakcije koji su tražili da izborna sjednica bude otvorena za medije zbog velikoga zanimanja ne samo akademske, već i šire javnosti, za izbore koji su, po sudu mnogih, važni za hrvatsko društvo u cjelini.

Hrvatska ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u petak, čestitajući ponovno izabranom rektoru Damiru Borasu, kako od rektora i Sveučilišta očekuje jasan razvojni plan, odgovornost i otvorenost te doprinos gospodarskom i društvenom razvoju Hrvatske.

Prosvjedi protiv izbora

“S obzirom da je većinom članova Senata odlučeno da profesor Damir Boras ostane na funkciji rektora još jedan mandat, čestitam novom/starom rektoru najvećeg Sveučilišta u Hrvatskoj. Od rektora i Sveučilišta očekujem jasni razvojni plan, odgovornost i otvorenost te doprinos gospodarskom i društvenom razvoju Hrvatske”, rekla je ministrica Divjak na upit Hine.

“U tim će nastojanjima imati punu potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja”, poručila je ministrica.

U četvrtak su sudionici prosvjeda “Sveučilište mora bolje!” pozvali su članove Senata Sveučilišta da ispitaju svoju savjest prije izbora, “kako se ne dogodio još jedan Boras”.

Mandat rektora Damira Borasa, kazali su prosvjednici, obilježile su brojne afere, poput zaštite plagijatora, tužbe protiv studenata, nekontroliranog trošenja sredstava, opravdavanja nezakonitih postupaka autonomijom Sveučilišta, otpuštanja kritički raspoloženih profesora i primanja poslušnika.

Inzistiraju na Borasovu odlasku s funkcije jer je, tvrde, odgovoran za netransparentnost u radu, brojne afere i zatvaranje zagrebačkog Sveučilišta javnosti i studentima.

U središtu Zagreba, na prostoru između zgrade Sveučilišta i Hrvatskog narodnog kazališta, prosvjednici su u četvrtak navečer nosili transparente na kojima je pisalo “Sveučilište u Zagrebu – rektor u Petrinji”, “K plus sveučilište”, “Nećemo tužbe Borasa i družbe”, “Autonomija ≠ autokracija”…

Podrška Ivana Đikića

Prosvjednike je podržao i poznati hrvatski znanstvenik Ivan Đikić, ali i bivši rektor zagrebačkog sveučilišta Aleksa Bjeliš.

Profesor s Filozofskog fakulteta Nenad Ivić kazao je da Sveučilište postoji kako bi učilo ljude misliti i, kad nauče misliti, da postanu građani republike.

“Ovo Sveučilište četiri godine nije republika, nego oligarhija, i zato je pitanje može li ono bolje. Misao na ovom Sveučilištu vene, a vlast na njemu ne prati mlade, nego je stara i nemoćna i jedina moć koju ima je moć za vlastiti opstanak”, kazao je Ivić, kako prenosi Hina.

Akademik Vlatko Silobrčić kazao je da kratkoročno treba tražiti da se promijeni sastav izbornog obora na Sveučilištu u koji su izabrani s fakulteta koji su podržali Borasa, a da uđu članovi fakulteta koji se nisu opredijelili, “tako da sutra ne odlučuju oni koji su već odlučili”.

“Dugoročno, treba promijeniti način izbora rektora u zakonu. U svijetu to obično ide u obliku imenovanja inozemnih stručnjaka sa zadatkom da pronađu pogodnu osobu koja je dovoljno stručna i moralna i za rektora i ne vidim drugog kozmetičkog poboljšanja”, kazao je.

Josip Miličević iz Mreža mladih Hrvatske kazao je da će sutra izbor rektora kazati mladima koliko oni vrijede u njihovim očima, jer mladi traže otvorenost i sudjelovanje, a dosadašnja je uprava radila suprotno.

Studentica Dorotea Šušak kazala je: “Ovo je naše Sveučilište i naša je dužnost ne dopustiti njegovu degradaciju ili privatnu zloupotrebu. Ovdje smo jer smo svjesni prijelomnosti trenutka i naša je dužnost biti korektiv onih koji ga godinama vode u propast.”

“Nećemo Sveučilište koje osim akademske etike i časti propagira plagiranje, pa čak i formalno osnovane tvrtke koje djeluju u korist plagiranja seminarskih i diplomskih radova, pa čak i doktorskih radnji”, kazala je Šušak i dodala: “Nećemo Sveučilište čija uprava ne mari za socijalni status i izrabljivanje studenata, raspodjele stipendija i za domski smještaj, koji se danas preprodaje.”

‘Briga nema rok trajanja’

Profesor s Hrvatskih studija Tomislav Janović odbacio je tvrdnje izrečene u javnosti da je večerašnji prosvjed ideološki.

“Ovo nije ideološki prosvjed jer kršenja zakona i statuta, klijentelizam i korupcija, upotreba dvostrukih mjerila nemaju ideologije”, kazao je.

Prozvao je članove Senata da sveučilište na kojem postoje kolege koji su isključeni iz procesa donošenja odluka nije dobro sveučilište.

“Nezadovoljstvo stanjem na Sveučilištu nije nastalo jučer i neće završiti sutra. Ono nije samo izraz aktualnih frustracija već i odraz brige za javno dobro kvalitetom usluga koju plaćaju porezni obveznici, a ta briga nema rok trajanja”, kazao je.

“Roditelji i studenti, ovo je vaše Sveučilište i vama ne bi trebalo biti svejedno tko i kako njime upravlja, čak i ako ste već kupili karte za Njemačku”, zaključio je Janović.

Rektora zagrebačkoga Sveučilišta izabrat će Senat Sveučilišta na izvanrednoj sjednici u petak.  

Izvor: Al Jazeera i agencije