Zagreb: Intenzivne pripreme za vojnu paradu

Više od 2.800 učesnika aktivno se priprema za vojnu paradu koja će se povodom 20. godišnjice akcije Oluja, četvrtog avgusta, održati u Zagrebu.

Petnaestak dana od vojne parade u Zagrebu, pješadija hrvatske vojske uvježbava marširanje.

Trinaest ešalona svakoga dana do vojne parade radit će na najsitnijim detaljima. Među učesnicima bit će i najmlađa generacija hrvatske vojske, kadeti rođeni nakon Oluje.

Više od 300 scena

„Dolazimo ovdje oko 8 sati, ujutro, i počinje se s vježbom, pozdrav domovini, pa vježbanje. Instruktori nam daju dosta pauza, ali uglavnom vježba se konstantno“, kazao je kadet, Domagoj Ištvanović.

Zagrebačka parada brojat će oko 2.850 učesnika, od njih 2.200 je iz hrvatske vojske. Pridružit će im se i pripadnici zaštite i spašavanja, vatrogasci i hrvatski branitelji.

U vojnoj paradi bit će prikazano više od 300 scena borbene i ne borbene tehnike.

„Danas ste se mogli uvjeriti da je hrvatska vojska spremna na mimohod. Mi smo već danas spremni da krenemo u mimohod. Međutim narednih dana ćemo sve detalje izvježbati do savršenstva. Hrvatski vojnik kako je u Domovinskom Ratu pokazivao da nema predaje, tako u miru pokazuje da nema umora“, rekao je Drago Lovrić, načelnik glavnog stožera hrvatske vojske.

„Kad se slavi 20. godina tako časne pobjede s kojom je Hrvatska konačno oslobođena i zaokružena, njen suverenitet i integritet. I mislim da svaki sudionik koji se tada nalazio tamo i koji sada sudjeluje u mimohodu se osjeća jednako ponosno i tada i danas“, naveo je Renato Kosor, satnik Ratne mornarice.

Treba se sjetiti i akcija bez oružja

U isto vrijeme pred Vladom Republike Hrvatske, nevladina organizacija Centar za mirovne studije, organizirala je prosvjed pod sloganom ‘NE vojnom mimohodu’. Tvrde da se od Oluje treba odmoriti, a prisjetiti mirne reintegracije Podunavlja.

„To je proces u kojem je Republika Hrvatska dobila svoj puni suverenitet u kojem nije počinjen niti jedan ratni zločin. Koliko ja znam nije se pucalo, a taj mirovni proces koji je jedan od najvećih uspjeha politike UN-a  potpuno zanemaren, niti jedna politička stranka ga se ne sjeća niti se obilježava obljetnica“, naveo je Goran Bosanac, Centar za mirovne studije.

Dvadeseta godišnjica od Oluje, uz vojnu paradu u Zagrebu tradicionalno će se 5. Avgusta obilježiti i u Kninu.

Izvor: Al Jazeera