Zagreb: Odbačena optužnica protiv Modrića

Luka Modrića je svjedočio u junu prošle godine (AP)

Službeno je potvrđeno da je Optužno vijeće Općinskog kaznenog suda u Zagrebu nepravomoćno odbacilo optužnicu protiv kapitena hrvatske nogometne reprezentacije Luke Modrića za lažno svjedočenje na suđenju protiv aktualnog savjetnika i bivšeg čelnika GNK Dinamo Zdravka Mamića i trojice, javila je Anadolija.

Iz nadležnog suda napominju da se radi o nepravomoćnoj odluci, te da stranke mogu podnijeti žalbu u roku od tri dana od dana primitka rješenja. 

Prema optužnici, Modrić je lažno svjedočio 13. juna 2017. na Županijskom sudu u Osijeku na suđenju bivšem čelniku, sadašnjem savjetniku Dinama Zdravku Mamiću i još trojici visokopozicioniranih nogometnih, odnosno poreznih dužnosnika zbog izvlačenja novca iz tog kluba. 

Epilog suđenja je da je Zdravko Mamić u junu 2018. godine nepravomoćno osuđen na šest i po godina zbog izvlačenja oko 116 miliona kuna (15,6 miliona eura) iz Dinama te zbog nanošenje štete državnom budžetu od 12,2 milijuna kuna (1,64 miliona eura). 

Mamić prebjegao u BiH

Uoči izricanja presude, Zdravko Mamić je prebjegao u Bosnu i Hercegovinu, s obzirom da uz hrvatsko posjeduje državljanstvo i BiH, u kojoj se nalazi i sada.

Tužiteljstvo je Modrića teretilo kako je na suđenju svjesno neistinito tvrdio da je anekse ugovora o profesionalnom igranju nogometa, kojima se regulira podjela transfernog obeštećenja u omjeru 50:50 između njega i kluba u kojem je igrao, potpisivao svaki puta kada bi produžavao ugovor. 

Modrić je na suđenju tvrdio je da je te anekse iznova potpisao nakon odlaska u novi klub zbog navodne izmjene bankovnog računa na koji mu novac treba biti uplaćen. 

Tužiteljstvo tvrdi da je Modrić na sudu davao izjave za koje je znao da ne odgovaraju istini, no s obzirom na povezanost ova dva slučaja, očekuje se kako će suđenje Luki Modriću na višoj instanci ovisiti o tome kako će glasiti pravomoćna presuda Zdravku Mamiću. 

Izvor: Agencije