Zagreb: Podrška Hrvatima za povratak u BiH

Utvrđena je procedura za doniranje građevinskog materijala za Hrvate iz BiH kao oblik pomoći njihovom povratku (Filip Brala / PIXSELL)

Na sjednici Vlade Republike Hrvatske (RH) izglasana je odluka kojom će ta zemlja nastaviti ove godine sa donacijama građevinskog materijala Hrvatima koji su izbjegli iz BiH, sada žive u Hrvatskoj, ali se žele vratiti.

Izglasana je odluka kojom se utvrđuje procedura za doniranje građevinskog materijala za Hrvate iz BiH kao oblik pomoći njihovom povratku.

Zaprimljeno je ukupno 9.105 zahtjeva, izdano 3.780 saglasnosti, isporučeno je 3.163 zahtjeva, dok postupak projektiranja traje u 617 predmeta, prenosi Anadolija.

“Ovim putem vas želim obavijestiti da je UNHCR, visoki predstavnik za izbjeglice UN-a, preporučio da se Hrvatskoj ukine status produžene izbjegličke krize. Obzirom na preko pet milijardi kuna (655 miliona eura) koje smo investirali u obnovu i povratak u ovom razdoblju, to razumijemo ne kao odustajanje od obveze da se izvrši sve što smo do sada odlučili i preuzeli obvezu, nego obrnuto. U ovom trenutku ta obveza postaje još jača s obzirom da je sada pitanje odgovornosti prema našima vlastitim građanima isključivo na nama. Sve vezano uz obnovu i završetak tog procesa i povratka svih ljudi koji su se deklarirali da se žele vratiti, sada je naša direktna obveza i izvršit ćemo je do kraja bez obzira što nam je priznat status zemlje koja više nema izbjegličku krizu”, kazala je Vesna Pusić na sjednici Vlade.

Premijer Zoran Milanović podržao je taj prijedlog: “To je više od obveze, to je nešto što držimo vrijednim, kao što mislimo i da je važno uređivati status nacionalnih manjina i manjinskih grupa u našoj zemlji, našim izborom.”

Strateški interes

Povezivanje s Hrvatima u BiH, podrška njihovom povratku i ostanku te očuvanje njihove pune jednakopravnosti strateški su interes Republike Hrvatske.

Jedan od načina ostvarenja tog cilja je i finansiranje obrazovnih, kulturnih, naučnih i zdravstvenih programa i projekata koji su od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini.

Porodica koja je ostvarila pravo na darovanje građevinskog materijala za obnovu ili gradnju oštećene ili uništene porodične kuće u Bosni i Hercegovini, prema ovoj Uredbi, dužna je useliti se u obnovljenu ili izgrađenu porodičnu kuću u roku 90 dana od posljednjeg primitka građevinskog materijala i u njoj prebivati najmanje 10 godina.

U razdoblju od 2004. do 2012. godine Vlada Republike Hrvatske je za podršku povratku Hrvata u BiH izdvojila 203.838.000 kuna (26,7 miliona eura).

Za 2013. godinu iznos sredstava namijenjenih za finansiranje obrazovnih, kulturnih, naučnih i zdravstvenih programa i projekata koji su od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini je 20 miliona kuna (2,6 miliona eura), pet miliona kuna (655.000 eura) više nego 2012. godine kada su za ovaj program u državnom budžetu Republike Hrvatske osigurana finansijska sredstva u iznosu 15 miliona kuna (1,96 milijardi eura).

Izvor: Agencije