Zagreb: Političari ignorisali počast žrtvama zločina koje su počinili HV i HVO

Inicijativa mladih za ljudska prava organizirala je paljenje svijeća na Trgu Francuske republike u Zagrebu za žrtve zločina koje su počinili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane i Hrvatske vojske u Bosni i Hercegovini.

Iako su pozvani i državni dužnosnici, zastupnici Hrvatskog sabora i Grada Zagreba, ovom se skupu nisu odazvali.

Tim činom 50-ak okupljenih građana i predstavnika civilnih udruga željelo je pokazati suosjećanje sa žrtvama i uputiti im sućut, a preživjelima i obiteljima stradalih dati do znanja da društvo u Hrvatskoj nije jedinstveno u slavljenju ratnih zločinaca i zločina.

“Zločine su planirali i počinili oni koji su djelovali u ime naše Republike i time njezino ime zlouporabili i osramotili”, piše u pozivu.

Ranije danas u Zagrebu je održana komemoracija za Slobodana Praljka, osuđenog za ratne zločine, koji je u haškoj sudnici počinio samoubojstvo.

U koncertnoj dvorani “Vatroslav Lisinski” okupile su se stotine ljudi iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Organizator je bio Hrvatski generalski zbor, koji okuplja umirovljene časnike.

Akcija #NisuNašiHeroji

Prethodno su članovi i članice Inicijative mladih za ljudska prava upozorili da se proteklih dana održalo nekoliko manifestacija u kojima je odana počast Praljku.

“Minuta šutnje u Saboru za ratnog zločinca. Minuta šutnje u nizu gradskih skupština za ratnog zločinca. Plakat i svijeće na centralnom zagrebačkom gradskom trgu za ratnog zločinca. Komemoracija u koncertnoj dvorani za ratnog zločinca. Besplatan prijevoz za odavanje počasti ratnom zločincu. Ove i ovakve situacije posljednja dva tjedna opisuju hrvatsku društvenu i političku stvarnost”, naveli su u pozivu na okupljanje.

Ukazali su i kako svojim činom, paljenjem svijeća za žrtve HVO-a i HV-a, žele pokazati da “i u Hrvatskoj postoje i oni koji će neumorno zahtijevati od svojih institucija da zločine počinjene u ime i za račun naše Republike, odnosno od strane snaga pod njezinom kontrolom treba priznati i osuditi, osuđujući istovremeno i politiku koja je do njihovih stradanja dovela”.

Prije nekoliko su dana, obilježavajući Dan ljudskih prava, diljem regije organizirali aktivnosti u kojima su istaknuli poruke #NisuNašiHeroji.

“Inicijativa će i u 2018. godini nastaviti borbu za društvo u kojem počinitelji ratnih zločina nisu uzori, a poricanje se ne smatra činom vrhunskog patriotizma. Generacije koje dolaze zaslužuju budućnost koja nije opterećena negiranjem utvrđene odgovornosti za masovna kršenja ljudskih prava”, zaključno poručuju.

Izvor: Al Jazeera